Hjem Medlem Engasjér deg 1. mai-aksjonen 2017

1. mai-aksjonen 2017

NFH_1 Mai_FB_Coverfoto_820x340 logo

Folk forandrer verden – vi står sammen med folk i Palestina

2017 vil bli preget av to viktige Palestinamarkeringer: 50 år med okkupasjon og 10 år med blokade.

Fortsatt utbygging av bosettinger, konfiskering av okkupert land samt blokaden av Gaza, fører til en humanitær krise for store deler av den palestinske befolkningen. Av 4,8 millioner mennesker på Gazastripen, Vestbredden og Øst-Jerusalem regner FN med at minst to millioner har behov for humanitær bistand i 2017.

NFH_1.mai-klistremerke

Gazastripen er på størrelse med Mjøsa. De 1,9 millioner innbyggerne har i 10 år blitt behandlet som innsatte i et gigantisk utendørs fengsel gjennom den israelske blokaden. Blokaden gjør at Gazas befolkning, som kunne klart seg selv, er avhengig av hjelp fra FN kun for å overleve. Folk mangler strøm og rent vann, og økonomien er i ruiner. På grunn av restriksjoner fra israelsk side på innføring av byggemateriale til Gaza er de fleste husene som ble ødelagt i 2014 fortsatt ikke gjenoppbygget. Dersom blokaden fortsetter har FN har varslet at området vil være ubeboelig innen 2020.

På Vestbredden bor over 500 000 israelske bosettere i strid med folkeretten. I januar godkjente Israel 6000 nye boliger i bosettinger - på tross av at FNs sikkerhetsråd før jul slo fast at Israels bosettinger på palestinsk jord er ulovlige. Israel har i lengre tid drevet med en annektering av palestinsk land og ressurser. Bosettingene og tilhørende infrastruktur tar beslag på store landområder, og 43 prosent av Vestbredden er i stor grad utilgjengelig for palestinere. [1] Det er klart i strid med internasjonal lov å bosette egen befolkning på okkupert land, likeledes å annektere okkupert jord. Norge må ta grep som skiller mellom Israel og bosettingene, slik FNs sikkerhetsråd nylig oppfordret til i resolusjon 2334.

Den systematiske undertrykkingen av palestinerne kan ikke fortsette. 50 år med okkupasjon er nok!

Derfor handler Norsk Folkehjelps 1. mai-aksjon i år om kampen mot okkupasjon.

Slik støtter du aksjonen: Send sms 1.MAI til 2160 for å gi 100 kr. Du kan også vippse valgfritt beløp til Vippsnummer 10145, eller bruke kontonummer 9001.08.76000. Merk gaven med "1. mai-aksjonen".

De innsamlede midlene vil gå til Norsk Folkehjelps arbeid i Palestina. Gjennom samarbeid med våre partnere støtter vi palestinske bønder slik at de kan dyrke jorden sin, og få rettshjelp til å beskytte den fra å bli konfiskert. Vi støtter kvinners og ungdoms rettigheter og deltakelse i egne organisasjoner og samfunn. Vi støtter palestinske fiskere som blir beskutt når de er ute og fisker og får beslaglagt båtene eller garnet sitt av israelske soldater.  Vi styrker sivilbefolkningens evne til å beskytte seg bedre mot fly- og rakettangrep, og vi bidrar til at de mest utsatte får dekket sine behov for mat.

[1] UN OCHA, “The Humanitarian Impact of Israeli Settlement Policies”, January 2012

Eksempler på aktiviteter ditt lokallag kan arrangere:

  • Førstehjelpskurs
  • Solidaritetskonsert
  • Åpent møte om situasjonen i Palestina
  • Stand
  • Quizkveld
  • 1. mai-frokost
  • Filmkveld
  • Friluftsaktiviteter

Ta gjerne kontakt med hovedkontoret på 1mai@npaid.org om dere har spørsmål, eller trenger råd og tips om hvordan ditt lokallag kan delta i kampanjeukene.

 

Nyheter fra Palestinaarbeidet:

50 års okkupasjon

I juni 1967 ble Palestina okkupert av Israel. 50 år etter lever palestinerne fortsatt under militær okkupasjon, til tross for verdenssamf...
07.06.2017 |

50 år med okkupasjon - Stans okkupasjonen

I anledning 50-årsmarkeringen for okkupasjonen av Palestina går Flyktninghjelpen, Kirkens Nødhjelp, Norsk Folkehjelp og Redd Barna samlet...
06.06.2017 | Pressemelding

Kvinner i skuddlinjen

– Det er bare så vidt jeg overlevde. Jeg skal være glad jeg er i live! Soldatene skjøt rett mot demonstrasjonen vår. Jeg må gå med en kul...
08.03.2017 | Tekst Inger Sandberg foto Torunn Aaslund

Oljefondet investerer milliarder i okkupasjonen

Ny rapport viser at Oljefondet investerer milliarder av euro i selskaper som bidrar til okkupasjonen av Palestina. – Helt uakseptabelt, m...
01.02.2017 |

Støtt 1. mai-aksjonen!

Bruk kontonummer 9001.08.76000. Merk gaven med "1. mai-aksjonen"

Sms 1.mai til 2160 (100 kr)

Valgfritt beløp på Vippsnummer 10145

Slik går dere frem

Velg en aktivitet dere ønsker å arrangere, og planlegg i god tid

Inviter medlemmer i lokallaget, fagbevegelsen, politiske partier og eller andre samarbeidspartnere dere har lokalt.

Bruk muligheten til å synliggjøre i lokalmedia

Bruk muligheten til å sette frem innsamlingsbøsser. Samle inn penger til årets 1. mai-aksjon

Meld inn type aktivitet og dato for arrangementet til 1mai@npaid.org