Hjem Nyheter Nyhetsarkiv 2010 FN kritiserer tvangshjemsendelse

FN kritiserer tvangshjemsendelse

FNs høykommissær for flyktninger kritiserer tvangshjemsendelsen av irakere 6. desember i fjor. -Dette er knallhard kritikk og en uvanlig sterk irrettesettelse av Knut Storberget fra FN, sier Petter Eide, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

I et brev til justisminister Knut Storberget (Ap) skriver FNs høykommissær for flyktninger ifølge Aftenposten  at tvangshjemsendelsen var «et dårlig signal å sende til andre land». høykommissæren er «svært bekymret» etter tvangsutsendingen som skjedde med et eget charterfly 6. desember i fjor.

– Det er ingen stor påkjenning for Irak å ta imot 30 personer fra Norge. Men dette kan sende et feil signal til naboland som Syria og Jordan, der de med langt færre ressurser har gitt beskyttelse til opptil to millioner irakiske flyktninger, sier Norden-representant for høykommissæren, Hans ten Feld, til Aftenposten.

Norsk Folkehjelp har vært sterkt kritiske til tvangshjemsendelsen , spesielt fordi argumentet til justisministeren har vært at Norge sitter med en annen dokumentasjon enn FN.

- Jeg har blitt fortalt gjentatte ganger at UDI og justisdepartementet har dokumentasjon på at det er trygt å reise til de fem provinsene i Sentral-Irak. Men vi får ikke se denne dokumentasjonen. Vi stiller derfor spørsmål ved om den finnes, sier Eide til Aftenposten .

14.08.2012 | tines tines