Hjem Nyheter Nyhetsarkiv 2010 Hjelpen når fram

Hjelpen når fram

To spanske Solidar-organisasjoner samarbeider med Verdens matvareprogram WFP i Jacmel. Hver dag får 180 personer medisinsk hjelp. Foto: REUTERS/Marco Dormino/UN/MINUSTAH/Handout courtesy www.AlertNet.org

Hver dag får 180 personer medisinsk hjelp i Haiti fra to spanske organisasjoner i Solidar-nettverket.  Mens nødhjelpsarbeidet fortsetter for fullt, begynner planleggingen av gjennombygging.

De  to spanske Solidar-organisajonene ACPP og Solidaridad Internacional (SI) er aktive i tre av fem flyktningleire i Jacmel, som nestetter Port-au-Prince er den byen som er hardest rammet av jordskjelvet. 180 pasienter får hjelp hver dag. I tillegg bistår ACPP og SI lokale solidaritetsorganisasjoner. 200 frivillige fordeler mat, vann, senger og telt til familier og folk i gatene.

All innsatsen i Jacmel er koordinert av en komité bestående av representanter for internasjonale og lokale organisasjoner. Blant annet samarbeider ACPP og SI med Verdens Matvareprogram (WFP) og  Det dominikanske forsvaret.  De to spanske organisasjonene har også tatt fatt på det møysommelig arbeidet med å planlegge gjennoppbygging av det haitianske samfunnet.

I Port-au-Prince har franske Solidarite Laique distribuert nødhjelp gjennom en lokal partnerorganisasjon. Solidarite Laique planlegger å bistå i gjennoppbygging av skoler og med hjelp til gatebarn. 20 kilometer fra Port-au-Prince, i Santo i kommunen Croix des Bouquets, arbeider en annen spansk organisasjon, Movimiento por la Paz  (MPDL) sammen med sin lokale partner CEDESO. De distribuerer nødhjelp til rundt 600 jordskjelvofre og tilbyr medisinsk og psykologisk hjelp.

Norsk Folkehjelps tyske søsterorganisasjon ASB  har distribuert 1 tonn med mat i et barnehospital i i samarbeid med en organisasjon som heter LandsAid. Matvaredistribusjonen fortsetter. 8,5 tonn med sanitære enheter blir distribuert nå. Et medisinsk team er sendt over og arbeider i et hospital på grensen mellom Haiti og Den dominikanske Republikk. De har med seg akutt medisinsk forbruksmateriell som skal dekke behandling av 10.000 pasienter i en periode over tre måneder.

Solidar har satt opp et internasjonalt fond for jordskjelvofrene i Haiti. Norsk Folkehjelp vil kanalisere våre innsamlede midler gjennom dette fondet for å sikre en effektiv bruk og best mulig utnyttelse av midlene. Norsk Folkehjelp har vært med i Solidar (tidligere Den internasjonale arbeiderhjelpen) siden 1951.

07.08.2012 | tines tines