Hjem Nyheter Nyhetsarkiv 2010 Sudans grønne fingre

Sudans grønne fingre

Forsinkelser, stekende sol og timelange køer - ingeting kunne stoppe sørsudanske førstegangsvelgere.

Tekst og bilde: Tor-Henrik Andersen

Tekst og bilde: Tor-Henrik Andersen

For Monica Keji er valget allerede historisk. For første gang i sitt liv skal hun stemme. Hun jobber som regnskapsfører på Norsk Folkehjelps kontor i Juba. Før hun går hjemmefra forsikrer hun seg om at valgkortet ligger i lommeboka. I veska legger hun et sjal med påtrykket ”Et fritt og rettferdig valg april 2010”. Det kan være greit å ha mot sola i køen foran valglokalet.

I Sør-Sudans administrative hovedsete Juba er det valg og offentlig fridag – tre dager til ende.

Usikre velgere

- Du vet, dette er det første valget her i Sør-Sudan noensinne og mange er usikre hvordan de skal stemme. Det har vært altfor lite opplæring av velgerne i forkant, sier Monica Keji.

Selv er hun litt usikker på hvor hun skal stemme.

- Jeg håper bare jeg finner navnet mitt på listene de har på valglokalet. Det er to valglokaler i min krets. Finner jeg ikke navnet i den ene, er det sikkert i den andre, sier hun.

Monica gir minstedatteren til søsteren sin. Hun er fast bestemt på å være en av de første som stemmer. Dette er et historisk valg, men det er også søndag.

- Jeg må få stemt før klokka elleve slik at jeg rekker kirken.

Startvansker

Ved den første valgstasjonen har de ennå ikke begynt å rigge opp stemmelukker. I skyggen er det 38 grader. Folk tar det med ro. Etter en kort oppdatering kjører vi videre til den neste valgstasjonen. Valgstasjon nr 29 er under et tre et par hundre meter lenger borte i bydelen Munuky South. Heller ikke her har de kommet i gang med riggingen. Ifølge lederen for valgstasjon mangler de stoler og bord. De skulle vært kjørt ut på morgenen.

factbox 

Valg i Sudan:

· Borgerkrig mellom nord og sør fra 1955-72 og 1983-2005.

· Nærmere 2 millioner drepte og 4 millioner på flukt som følge av krig og sult.

· Fredsavtale (CPA) mellom regime i Khartoum og frigjøringsbevegelsen SPLM i Sør-Sudan i 2005.

· Avtalen regulerer styringsform, fordeling av makt, naturressurser, sikkerhet og grenser for omstridte områder.

· Avtalen fastslår at det skal avholdes en folketelling (resultat kom i 2009), valg (i 2010 - se artikkel) og folkeavstemming (forventes avholdt neste år).

Monica begynner å bli utålmodig. Hun skjønner dagens kirkebesøk ryker, og vi drar videre til en kollega for å se om de har kommet lengre i hans valgkrets.

James Khamis er 28 år og jobber i administrasjonsavdelingen. Han kan ikke vente med å komme seg ut til valglokalet i Gudele helt nord i Juba.

Og her er valglokalet og valgstyret på plass. Sperrebånd er strukket opp. Dette virker lovende. Monica ser litt misunnelig bort på James som finner sin plass i køen. Valgstyrets leder venter på partirepresentantene før han åpner lokalet. Deretter går han høytidelig fra urne til urne. Viser at de er tomme, og forsegler dem før valget kan starte.

Navn mangler

Først i køen er en eldre mann. Etter en grundig gjennomgang av valglistene får han vite at navnet hans ikke finnes på listen. Han tar det med ro. Det kan hende navnet finnes på valgstasjonen over veien. Det samme skjer med neste mann, og neste mann etter ham. Noe er opplagt feil. Når den åttende heller ikke finnes på listen blir det uro i rekkene. Folk er oppgitte.

- Dette er håpløst, sier en ung mann. Jeg kan ikke bruke opp dagen min på dette. Jeg må skaffe mat til familien.

Folkeavstemning neste år

En annen sier han vil komme tilbake i morgen. Men hvis han ikke får stemt så venter han til folkeavstemmingen neste år.

Fra fredsavtalen ble signert i Kenya og fram til i fjor var det politiske slagordet ”To Make Unity Attractive”. Nå er det vanskelig å finne noen i Juba som støtter samhold med nord. Mange har allerede rettet blikket mot neste års folkeavstemming og løsrivelse.

James tar turen over veien og kommer lykkelig tilbake – Navnet mitt er på den andre listen! Skuffelsen er imidlertid stor når han oppdager at lederen av valgstasjonen ikke har kommet. Ingen får tak i ham. Mobilen hans er skrudd av. Både Monica og James må innse at det ikke gikk helt som forventet. Men de vil prøve på nytt senere på dagen.

På radioen inn mot byen får vi høre at SPLMs president Salva Kiir også måtte vente en halv time under et tre. Heller ikke hans valgstasjon var klar da den skulle åpne klokken åtte.

Et par timer senere ringer James meg tilbake.

- Fingeren min er grønn, jeg har stemt. Dette var første gang, men det skal ikke bli den siste, sier han stolt.

09.10.2012 | Tine Solberg Johansen