Hjem Nyheter Nyhetsarkiv 2011 Miljøaktivist drept i El Salvador

Miljøaktivist drept i El Salvador

Norsk Folkehjelp fordømmer drapet av den unge miljøaktivisten Juan Francisco Duran Ayala. Juan Fransisco jobbet for den Norsk Folkehjelp støttede organisasjonen Miljøkomiteen i Cabañas (CAC).

Juan Fransisco ble meldt savnet for over en uke siden. Han forsvant etter å ha hengt opp oppslag mot gruvedrift i regi av det kanadiske selskapet Pacific Rym. Få dager senere ble han funnet drept.

Dette er fjerde medlemmet av CAC som har blitt drept på under to år. Det er stor grunn til å tro at drapet var politisk motivert. Han blir i så fall den tiende sivile samfunnsaktøren som blir drept på to år på grunn av deltagelse i samfunnsdebatten om gruvedrift i Cabañas. Både ledere i CAC og andre sivile samfunnsorganisasjoner må leve med daglige trusler og faren for angrep i El Salvador.

Norsk Folkehjelp sendte i går et brev med krav om oppklaring av drapene til salvadoranske styresmakter. Samtidig sendte vi en anmodning til norsk UD om å følge opp saken. Brevene var signert Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) og Norsk Folkehjelp.

På denne nettsiden kan du støtte opp om oppklaring av saken ved å sende e-poster til en statsadvokat og en minister med krav om gransking.

BBCs dekning av saken kan du lese her (på spansk).

Norsk Folkehjelp har støttet CAC siden 2005. Koordinatoren for CAC, Francisco Pineda mottok den internasjonalt anerkjente Goldman-prisen for 2011 for sitt arbeid knyttet til kampen for miljø og naturressurser. Les mer om våre prosjekter og partnere i El Salvador her.

01.10.2012 | Tine Solberg Johansen