Hjem Nyheter Nyhetsarkiv 2011 Norsk Folkehjelp rydder klasebomber etter Kambodsja-opprør

Norsk Folkehjelp rydder klasebomber etter Kambodsja-opprør

Thailand brukte klasevåpen under opprøret med Kambodsja i februar i år. Takket være effektivt opprydningsarbeid kan beboere i to landsbyer i Kambodsja igjen føle seg trygge.

Det thailandske militærets bruk av klasevåpen (155 mm DPICM-klasebombe, Dual Purpose Improved Conventional Munitions) under det fire dagers lange opprøret med Kambodsja i februar i år har blitt bekreftet av Thailands FN-ambassadør i Genève.

Norsk Folkehjelp gjennomførte i begynnelsen av april en rask vurdering av de mest utsatte områdene sammen med Kambodsjas mineryddingssenter og en representant fra landmine- og klasebombe-overvåkeren (Landmine and Cluster Munition Monitor). Funnene var nedslående. Områdene var sterkt forurenset av ueksploderte M42/M46 og M85 SD småbomber. Hele 12 CBU (Cluster Bomb Unit) nedslagsfelt ble identifisert, noen svært nære landsbyer.

Norsk Folkehjelp ble spurt av Kambodsjas mineryddingssenter om å bidra med teknisk assistanse til en grundig undersøkelse, opplæring og rydding av slagmarken. En av våre ansatte i Libanon, Amir Mosanovic, har avholdt et to-dagers treningskurs for seks arbeidslag om klasevåpen, gjenkjennelsesmetoder og bruksområder.

Ryddearbeidet startet 2. mai, og foreløpig kan vi vise til følgende resultater:

- 111 813 kvm ryddet i landsbyen Sen Chey. Fem M46 småbomber ble funnet. I tillegg ble 19 439 kvm undersøkt of funnet fritt for eksplosiver.

- 186 552 kvm ryddet i landsbyen Thormcheat. En M4 småbombe ble funnet. I tillegg ble 259 301 kvm undersøkt og funnet fritt for eksplosiver.

01.10.2012 | Tine Solberg Johansen