Hjem Nyheter Nyhetsarkiv 2012 Fra machismo til myk mann

Fra machismo til myk mann

De ser ut som om de rir mot oss rett ut av en westernfilm, cowboyene fra kooperativet Camilo Cienfuegos i provinsen Holguin på Cuba. Foran dem løper en horde med kyr som pisker opp støvet fra bakken. De aller fleste av kyrne lar seg lede inn i innhengningen, men noen få ungdyr må sirkles inn og jages inn i innhegningen av de hardbarka mennene til hest.

– Jobben vår er røff og det hendte at vi tok med oss den røffe væremåten hjem, forteller en av cowboyene, Luis Mariano Rodriguez. Han og de andre medlemmene  i kooperativet har vært på kurs i likestilling. Et kurs som har gitt dem et helt nytt syn på kvinner og sin egen oppførsel i forhold til dem.

– Etter at jeg hadde gått på kurset la jeg merke til at kona mi ble mye kjærligere mot meg, ler han. – Jeg har begynt å hjelpe til med husarbeidet hjemme og jeg lar gjerne døra står åpen så alle kan se. Jeg kan ikke si at jeg liker husarbeid, men det er ikke rettferdig at kona mi skal gjøre alt arbeidet hjemme alene, smiler han. Men så sier han alvorlig: – Det var et nyttig kurs og nå er det viktig at vi ikke stopper her, men at også resten av byen får tilbud om et slikt kurs. Menn er redde for å bli sett hvis de hjelper til og foretrekker å gjøre det bak lukkede dører, så dersom hele byen får opplæring i dette, så slipper de å være redde for å bli gjort narr av.

Rodriguez forteller om en av deltakerne på kurset som hadde sagt at en gang kona hadde klaget over at hun var sliten, hadde han svart henne at hun fikk hvile på gravplassen. – Den uttalelsen sjokkerte oss og var et godt eksempel på hvor respektløst menn behandler kvinner her, sier han. – Men du vet, det er slik vi har blitt oppdratt. – Og vi kan selvfølgelig ikke gjøre for mye husarbeid heller, for da blir kona for godt vant og vi blir husmødrene, ler han.

Kooperativet Camilo Cienfuegos er oppkalt etter en av de aller kjente revolusjonsheltene på Cuba. Det ligger i midt i Cubas hjerte, like langt fra øst som til vest og fra nord til sør i landet. Lederen for kooperativet, Alexis Pérez Díaz,, sitter bak skrivepulten sin og forteller om det første kurset de har hatt i kooperativet siden samarbeidet med Norsk Folkehjelp startet i 2012. Et viktig mål med likestillingskurset er å rekruttere kvinner som medlemmer i kooperativet som til nå har satset på å ale opp storfe til melke- og kjøttproduksjon

– Vi ønsker flere kvinner i kooperativet, sier Alexis. Vi har nå innsett at kvinner kan bidra med mer enn husarbeid og vi ønsker at de skal utvikle kooperativet videre ved å drive med småfe som gris og sau. Mens Alexis snakker jobber tre av kooperativets kvinner med å stelle i stand lunsj på kjøkkenet. De ler og kommenterer at mennene sitter og snakker om likestilling, mens det bare er kvinner på kjøkkenet. Økonomisjefen spretter opp for å kjelpe til med serveringen og Alexis gliser og sier at det slett ikke er umulig at de trenger å gå enda mer på likestillingskurs.

16.08.2013 | Tekst og foto: Torunn Aaslund