Hjem Nyheter Nyhetsarkiv 2012 Mineryddingsoperasjon i Chile og Peru fullført

Mineryddingsoperasjon i Chile og Peru fullført

– Vi er stolte over kunne sette en strek for et vellykket mineryddingsoppdrag, sier leder av mine-og våpenenheten i Norsk Folkehjelp, Steinar Essen.

Dette ble markert torsdag 20. desember, blant annet med en «walking seremony» over området som nå er ryddet fritt for miner. Blant de som deltok var Ambassadør Claudio de La Puente fra Peru og Ambassadør Alfonso Silva fra Chile. Representant fra den norske ambassaden i Chile, som har spilt en viktig rolle i å etablere samarbeidet mellom Chile, Peru og Norsk Folkehjelp, deltok også.

Sommeren 2012 ble Norsk Folkehjelp invitert av regjeringene i Chile og Peru til å vurdere minerydding i grenseområdet mellom de to landene, i nærheten av ravinen Quebrada de Escritos. En stor flom i februar 2012 gjorde at landminene flyttet på seg og skapte en farlig situasjon for sivilbefolkningen. 

– Norsk Folkehjelp gjorde en vurdering av situasjonen i august, og i september undertegnet regjeringene i Chile og Peru og Norsk Folkehjelp en intensjonsavtale om at Norsk Folkehjelp skulle rydde området i fjerde kvartal i år. Det har vi nå lyktes med, forteller Essen. 

28 erfarne mineryddere fra Norsk Folkehjelps mineprogram i Bosnia og Hercegovina dro fra Sarajevo den 11. oktober i år, sammen med nødvendig utstyr og minehunder. Siden da har de fjernet landminer fra et område på vel 67 670 m2, og kan nå være fornøyd med utført oppdrag og reise hjem til jul. 

– Norsk Folkehjelps arbeid har overgått våre forventninger, og vi er veldig imponert over hvor mye dere klarte å gjennomføre i løpet av så kort tid. Samarbeidet med Norsk Folkehjelp samt med våre peruanske partnere har vært en veldig hyggelig og lærerik opplevelse, sier Ambassadør Alfonso Silva fra Chile.  

– Norsk Folkehjelp har en meget profesjonell og disiplinert team, som har gjort det mulig for dem til å fullføre denne jobben. Vi er veldig stolte for å ha tatt beslutningen om å samarbeide med Norsk Folkehjelp for dette prosjektet, og vi tror at vi kan fortsette å lære mye fra dere, uttalte Ambassadør Claudio de La Puente.

– Jeg er veldig stolt over å ha tatt del av dette unike prosjektet. Takket være utmerket samarbeid og støtte fra Chile og Peru, har vi klart å fullføre vår operasjon vellykket, sier programleder i Norsk Folkehjelp, Goran Persic.

17.01.2013 | Victoria Uwonkunda