Hjem Nyheter Nyhetsarkiv 2012 Omstiller kooperativet til storfedrift

Omstiller kooperativet til storfedrift

Kooperativet Camilo Cienfuegos er oppkalt etter en av de aller mest kjente revolusjonsheltene på Cuba. Det ligger midt i Cubas hjerte, like langt fra øst som til vest og fra nord til sør i landet – i provinsen Villa Clara. Ved å omstille produksjonen fra sukkerrør til storfehold har medlemmene i kooperativet doblet lønna si.

Alexis Pérez Díaz er leder av kooperativet som har omstilt driften fra produksjon av sukker til kjøtt- og melkeproduksjon. – Vi er nå overlatt til oss selv og vi må lære oss å gå og så løpe, sier han om den
prosessen kooperativet er inne i. Ved hjelp fra Norsk Folkehjelps partner ACPA, skal Alexis nå kooperativets ambisiøse mål om en flerdobling av produksjonen.

For syv år siden begynte omstillingen, og kooperative tar nå i bruk vitenskap for å øke produksjonen. – Vi har 2200 kyr totalt, opprinnelig hadde vi bare arten Sebu, men vi har importert kyr fra Canada for å ale fram en blandingsart som både tåler det varme klimaet og gir en høyere produksjon. – Vi har gått fra tre liter melk per ku for to år siden til fem liter i dag. Målet vårt er at hver ku skal gi
11–12 liter melk. Kjøttproduksjonen har også økt med 50 kg per dyr, fra 380 kg til 430 kg på to år, forteller Pérez Díaz.

Nye regler gjør det mulig for kooperativet å selge noe av overskuddet på det private markedet. Fra nyttår 2013 vil det bli tillatt å selge varer for valutaen CUC (konvertibel pesos er en valuta som gir tilgang på flere varer og tjenester enn den vanlige pesosen). – Når vi får tilgang til CUC kan vi kjøpe bedre utstyr og medisiner til dyra, forklarer Pérez Díaz.

– Vi har 1000 medlemmer i kooperativet, og de fleste er unge, rundt 30 år i gjennomsnitt, sier Alexis. – Det er viktig at leveforholdene til arbeiderne også forbedres. Allerede nå har lønningene doblet seg fra 500 pesos i måneden til 1000 fordi vi tjener mer penger når produksjonen er økt.

16.08.2013 | Tekst og foto: Torunn Aaslund