Hjem Nyheter Nyhetsarkiv 2013 God dekning ingen selvfølge

God dekning ingen selvfølge

Hver morgen, før soloppgang, står 61-åringen Valentín Colque opp for å ta fatt på den lange veien til arbeid. Og det er ikke et hvilket som helst arbeid. Heller ikke et hvilket som helst arbeidssted.

Valentín er radioreporter i Andesfjellene i Bolivia. Men selv om han allerede befinner seg ca. 4000 meter over havet, hjemme i den lille fjellandsbyen Pipini, må han til et sted som ligger enda høyere opp for å komme på lufta.

– Jeg må klatre nesten 500 meter for å komme opp på en fjelltopp hvor det finnes mobildekning, forteller Valentín.

Turen opp tar en og en halv time, men Valentín Colque trosser dårlig vær og vanskelig terreng for å finne akkurat det stedet som, hvis han er heldig, fanger opp signalene fra mobiltelefonen hans. Da når han hele landet med budskapet sitt.

Den daglige turen tar ikke humøret fra Valentín, fordi radio er hans lidenskap. Til daglig driver han lokalradioen Radio Pipini. Den når ut til nabokommunene og noen ganger så langt som til Cochabamba eller Potosí. Men når han skal nå hele landet må han opp i høyden. Han er én av 30 korrespondenter som rapporterer til en nasjonal radiostasjon som formidler nyheter fra hele landet.

Radio Pipini ønsker seg mer sendetid, og å nå ut til enda flere. Derfor deltar de i to nettverk av lokalradioer som ble etablert i 2012.

Nettverkene får støtte og opplæring gjennom CEPRA, én av Norsk Folkehjelps partnere i Bolivia.

08.07.2013 |