Hjem Nyheter Nyhetsarkiv 2013 Kamp for land og rettferdighet

Kamp for land og rettferdighet

Tep Vanny har kjempet en lang kamp for rettighetene til sitt hjem sammen med 12 andre kvinner i bydelen Boeung Kak Lake. Gruppen er kjent under navnet «Boeung Kak Lake 13». 

I fjor ble 32-åringen arrestert sammen med andre kvinneaktivister under en fredelig protest i Kambodsjas hovedstad, Phnom Penh. De ble løslatt en måned senere etter stort internasjonalt press.

— Jeg skulle ønske at menneskerettighetene ble respektert og opprettholdt her i Kambodsja. Jeg drømmer om ekte og reelt demokrati og boligrettigheter i mitt lokalsamfunn, sa Vanny under et møte med Norsk Folkehjelps representanter i Kambodsja.

I dag har det internasjonale samfunnet anerkjent Vannys lederskap og Boeung Kak 13s kamp. USAs tidligere utenriksminister Hillary Clinton kunngjorde i 2012 at Vanny skulle bli hedret som mottaker av 2013 Vital Voices Global Leadership Award. Med den utmerkelsen ble Vanny en del av en fremragende gruppe internasjonalt anerkjente kvinner. I april 2013 var hun i Washington, DC for å motta prisen. Vanny håper denne prisen vil gjøre henne til et forbilde for modige kvinner i Kambodsja som står opp for sine rettigheter.

— Om det skal bli utvikling i Kambodsja, må det også være rettferdighet. Vi ønsker ikke mer vold. Vi vil ikke lenger la oss skremme til taushet. Vi går ingen steder.

— Vi skal reise oss. Vi skal bruke stemmen vår. Vi skal bli sett og vi skal bli hørt, sier Vanny.

Vanny og «Boeung Kak 13» har jobbet tett med en av Norsk Folkehjelps partnere i Kambodsja, Housing Rights Task force. 

30.04.2013 | Victoria Uwonkunda