Hjem Nyheter Nyhetsarkiv 2013 Pressemelding: Syria-krigen gir kraftig økning i klasebombe-dødsfall

Pressemelding: Syria-krigen gir kraftig økning i klasebombe-dødsfall

Antall dødsfall som følge av klasebomber i 2012 er det høyeste som har blitt registrert siden forbudet mot klasebomber trådte i kraft i 2008. Krigen i Syria, hvor klasebomber er blitt brukt ved flere anledninger, står for hele økningen.

Totalt ble 190 mennesker drept av klasebomber i 2012, viser statusrapporten Cluster Munition Monitor (CMM) . 165 av de rapporterte dødsfallene stammer fra angrep med klasevåpen i Syria i slutten av 2012. Antagelig er det virkelige tallet på drepte langt høyere.
–Tallene viser hvor viktig det er at dette marerittvåpenet ikke brukes igjen. Vi ser også at vi har lykkes i å skape stigma rundt klasebomber, og Syrias bruk av våpenet har blitt fordømt både av land som har signert klasebombeforbudet og andre, sier Atle Karlsen, Norsk Folkehjelps representant i Klasevåpenkoalisjonen.

De resterende 25 dødsfallene i CMM-statistikken kommer av udetonerte klasebomber som ligger igjen i landskapet. Også her er det stor sannsynlighet for at det virkelige tallet er høyere. I tillegg mistet fire mineryddere livet i 2012: Tre i Serbia, og en i Libanon.
Rapporten, som er utviklet av den internasjonale organisasjonen Cluster Munition Coalition (Klasevåpenkoalisjonen) , viser at arbeidet med å rydde udetonerte klasebomber går fremover. Minst 59.171 udetonerte bomber ble ryddet i løpet av 2012, i 11 ulike land og to områder. I tillegg rapporterte landene som har ratifisert forbudet mot klasevåpen at 173.973 klasebomber som lå på lager var blitt destruert.

Norsk Folkehjelp er verdens største organisasjon innen kartlegging- og rydding av klasebomber , med prosjekter i alle de hardest rammede landene, inkludert Bosnia og Hercegovina. Her startet Norsk Folkehjelp rydding av klasebomber i 2012 takket være midler fra TV-aksjonen i 2011.
–Med Norsk Folkehjelps støtte er det realistisk å få kartlagt og bli kvitt klasebombeproblemet i Bosnia og Hercegovina i løpet av de neste to-tre årene. Det vil bety slutten på flere tiår med frykt for å la barna leke ute alene, sier Atle Karlsen.

Hvor mange bomber som fortsatt ligger udetonert i åkere, på veier og i landsbyer i land som er og har vært krigsherjede, er uvisst. Det er rapportert at det fortsatt finnes udetonerte bomber i 26 land og 3 områder i verden, blant annet Libanon, Laos, Kambodsja, Vietnam, Irak og Mauritania.
Det finnes også klasebomber på norsk jord, på Hjerkinn skytefelt på Dovrefjell. Den norske regjeringen har lovet at disse bombene skal destrueres i løpet av 2013, skriver Klasevåpenkoalisjonen i sin rapport.

For ytterligere kommentarer, kontakt Atle Karlsen, tel: 930 05 747

04.09.2013 | Julie Offerdal