Hjem Nyheter Nyhetsarkiv 2014 Børge Brende må engasjere seg for atomvåpenforbud

Børge Brende må engasjere seg for atomvåpenforbud

158 stater var til stede under den tredje konferansen om de humanitære konsekvensene av atomvåpen i Wien. Foto: ICAN 2014

For at Norge skal fortsette å ha en lederrolle i prosessen mot et atomvåpenforbud må det mer besluttsomhet og klarere tale til enn det Norge utviste under atomvåpenkonferansen i Wien tirsdag.

Under konferansen om de humanitære konsekvensene av atomvåpen i Wien holdt Norge et innlegg som bekreftet at regjeringen ønsker en atomvåpenfri verden, men som ikke nevnte atomvåpenforbud som løsningen.

-Norges innlegg ga ikke uttrykk for nok besluttsomhet og utålmodighet. I motsetning til mange andre land sa ikke Norge noe om at det trengs et forbud mot atomvåpen, sier Grethe Østern, våpenpolitisk leder i Norsk Folkehjelp og styremedlem i International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN).

Viktige studier

Norge bidro positivt fram mot og under konferansen i Wien. Regjeringen har blant annet finansiert studier om de humanitære konsekvensene om atomvåpen, og om atomvåpnenes status i internasjonal rett. Konklusjonen i disse undersøkelsene har vært at de humanitære konsekvensene av en atomvåpendetonasjon ville være større enn man tidligere har antatt, og at fraværet av et forbud mot atomvåpen representerer et hull i internasjonal rett. Atomvåpen er det eneste masseødeleggelsesvåpenet som ikke er forbudt.

-Norge har gjort mye godt og viktig som har bidratt til at vi har kommet nærmere forhandlinger om et atomvåpenforbud, sier Østern, og minner om at flertallet på Stortinget har vært tydelige på at de ønsker at Norge skal arbeide aktivt internasjonalt for å fortsette å skape politisk grunnlag for et forbud.

-Da må Norge på disse møtene nesten begynne å snakke om et forbud og bruke ordet forbud, sier Østern.

Må vise utålmodighet

Utenriksminister Børge Brende må engasjere seg mer i saken personlig.

-Børge Brende må utvise mer utålmodighet og besluttsomhet for å oppnå en verden fri for atomvåpen, sier Østern.

Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom, ICAN og Nei til atomvåpen har startet en aksjon på sosiale medier hvor de ber Børge Brende begynne å snakke om et atomvåpenforbud. «Tør du å bruke f-ordet, Børge?» spør de under hashtaggen #thecourageto.

Vurderer ny konferanse

158 stater deltar på konferansen, som er den tredje i en rekke av konferanser som ble startet av Norge i 2013. Stadig flere stater gir uttrykk for at det må startes forhandlinger om et forbud mot atomvåpen. Mexico, som var vertskap for forrige konferanse, uttalte at det er på tide å begynne en diplomatisk prosess. Sør-Afrika, som er det eneste landet som har kvittet seg med sine atomvåpen etter først å ha skaffet dem, sa at de vurderer å være vertskap for en ny konferanse.

Følg atomvåpenkampanjen på #goodbyenukes #thecourageto

Facebook: Atomkommisjonen og Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom

23.01.2015 | Julie Offerdal