Hjem Nyheter Nyhetsarkiv 2014 Folkehjelpa tilbake i Tete

Folkehjelpa tilbake i Tete

Programleder i Norsk Folkehjelp Mosambik, Frank Phiri, blir intervjuet av TV Mosambik.

Det er over 20 år siden Norsk Folkehjelp første gang etablerte seg i Tete, i det sentrale Mosambik.

– Den gangen ryddet vi miner, bygde skoler og veier, noe befolkningen fortsatt drar nytte av. Nå skal vi styrke samarbeidet med bondeorganisasjonene UNAC og ORAM som kjemper for tilgang til land, likestilling og matvaresikkerhet, sier regiondirektør for sørlige Afrika, Trygve Augestad.

Det nye kontoret ble formelt åpnet denne uken av Hirondina Mondalene, som er Norsk Folkehjelps nye sjef i Tete. Hun ønsket velkommen til representanter fra myndigheter, tidligere kolleger og representanter fra det sivile samfunn. Arrangementet ble fyldig dekket på statlig mosambikansk TV og i radio.

På arrangementet fikk Norsk Folkehjelps samarbeidspartner i Tete, UPCT, overlevert en firehjulstrekker fra Norsk Folkehjelp for å lette oppfølgingsarbeidet på landsbygda, hvor veiene er dårlige og avstandene lange.
Det er i samarbeid med og midler fra den norske ambassaden i Maputo som nå gjør det mulig å øke støtten til bondeorganisasjonene UNAC og ORAM i det sentrale Mosambik. Norsk Folkehjelp implementerer ikke programmet selv, det er det de lokale partnerorganisasjonene som gjør.

– De gjør allerede en viktig jobb i kampen for å sikre rettigheter til småbønder i Mosambik, som er en utsatt og sårbar gruppe samtidig som de utgjør majoriteten. Det handler om tilgang til land, likestilling og matvaresikkerhet, sier Augestad, og legger til:

– Det sitter i dag flere personer på folkehjelpas hovedkontor i Oslo som i sin tid hadde Tete som arbeidsplass. I 2004 stengte vi kontoret som følge av vår nye partnerstrategi, og flytta til Beira. I dag, 10 år senere, er vi tilbake og følger opp med et viktig og sentralt arbeid for Norsk Folkehjelp i samarbeid med våre partnere.

03.12.2014 | Kristine Lindberg