Hjem Nyheter Nyhetsarkiv 2014 Frykter slutten på religiøst mangfold i Irak

Frykter slutten på religiøst mangfold i Irak

En stor del av Iraks kristne yezidi-befolkning er fordrevet av islamistgruppen ISIL. De er tvunget til å bo på gaten eller i uferdige bygninger. –De vil enten rømme landet eller dø, frykter Norsk Folkehjelps partnerorganisasjon i området.

Denne høsten har ISIL tatt over størsteparten av det området hvor Iraks minoriteter tidligere har bodd. Tusener av kristne og yezidier har flyktet, og lever nå som internflyktninger i den kurdiske delen av landet.

–De bor på gaten og i uferdige bygninger. Det er svært lite trygt, spesielt for kvinner, sier Hussam Salim fra Norsk Folkehjelps partnerorganisasjon Yezidi Solidarity and Fraternity League.

Han måtte selv flykte da ISIL tok over byen Bashiqa, hvor organisasjonen hans hadde sitt hovedkontor. Kontoret ble delvis ødelagt, og nå bærer bygget ISILs sorte flagg.

Mange foreldreløse

Norsk Folkehjelps partnerorganisasjon gjør det de kan for å hjelpe de internt fordrevne med husly og mat. Ved hjelp av et stort antall frivillige har organisasjonen nådd fram til mange, men behovene er enda større. Salim er bekymret for minoritetsbefolkningen i Irak.

–Situasjonen er veldig ille. ISIL har gjort mange barn foreldreløse, og nå om vinteren gir ikke telt nok beskyttelse mot kulda. Vi vet ikke engang hvor mange barn som er fordrevne og foreldreløse, ingen holder telling, sier han.

De vanskelige forholdene fører til at mange kristne og yezidier rømmer landet.

–Da ISIL tok over store deler av Irak denne høsten, rømte shiabefolkningen sørover, sunniene ble boende, og kurderne flyktet til de kurdiske delene av landet. Yezidiene og de kristne flyktet også til Kurdistan, men nå har de begynt å forlate landet. De har ingen plass i Irak lenger.

Prøver å komme til Europa

Salim forklarer at mange i den irakiske minoritetsbefolkningen har flyktet til Tyrkia, Jordan og andre land i regionen.

–De prøver å finne en måte å komme til Europa, USA eller Australia på. Jeg er redd mange vil prøve å komme seg til Europa i båter. De tenker: Hvilke muligheter har jeg her? Hvis jeg blir her, dør jeg. Derfor er de villige til å risikere livet, sier han.

For at minoritetene skal føle seg tryggere, må det gjøres politiske grep i Bagdad, mener Salim.

–Minoriteter må beskyttes av egne lover, men det viktigste er at diskrimineringen mot oss må slutte. Minoriteter i Irak kan ikke fritt velge jobb, og vi har færre eiendomsrettigheter. Det må komme en politisk løsning på dette fra Bagdad, sier han.

–Hvis ikke, er dette slutten på religiøst mangfold i Irak, sier han.

23.01.2015 | Julie Offerdal