Hjem Nyheter Nyhetsarkiv 2014 Ikke bidra til okkupasjon

Ikke bidra til okkupasjon

Også denne jula vil et barn bli født i Betlehem, under israelsk okkupasjon. Ikke ødelegg julestemninga med varer som bidrar til okkupasjon under juletreet.

Dette innlegget ble først publisert i Vårt Land, og kan også leses på verdidebatt.no

Det er desember, både forberedelser og julehandel er i gang og snart er julestemninga her for fult. I ørene klinger julesangene, men når jeg hører «Et barn er født i Betlehem» går tankene til noe ganske annet enn pepperkaker og gløgg. Tankene mine går til en ni meter høy mur og et folk som lever under okkupasjon. For også denne jula vil et barn bli født i Betlehem, men stallen er byttet ut med en kontrollpost med bevæpnede soldater som Josef, Maria og de tre vise menn knapt hadde sluppet gjennom. Og i Øst-Jerusalem er det ikke mange som gleder seg når Israel okkuperer stadig mer palestinsk land.

I ly av bomberegnet over Gaza i sommer utvidet Israel sin ulovlige okkupasjon av palestinsk land ytterligere. Der det en gang var palestinske landsbyer, daddeltrær og olivenlunder er det nå israelske bosettinger og høye murer. De israelske bosettingene er boligområder og byer, kun for israelske borgere, på konfiskert palestinsk land. Bosettingene bryter med folkeretten, fragmenterer det som skal være palestinske områder på Vestbredden og er et alvorlig hinder for fred.

Brusmaskinprodusenten SodaStream er et av selskapene som produserer varene sine i disse bosettingene. Gjennom å skatte til bosettingskommunen er de med på å gjøre dem levedyktige, å gjøre okkupasjonen levedyktig. Produksjonen av SodaStreams brusmaskiner skjer på stjålet land. SodaStream har sin hovedfabrikk i industrisonen Mishor Adumim i den ulovlige bosettingen Ma’ale Adumim, rett utenfor Jerusalem.

Ikke langt fra bosettingen hvor SodaStream har sin fabrikk, ligger den palestinske landsbyen Hizma. Livsgrunnlaget til Hizmas innbyggere er rasert av okkupasjonen. Tidligere hadde landsbyen tette bånd til Jerusalem og livnærte seg i stor grad av jordbruk. Båndene til Jerusalem ble vanskelige å pleie da den israelske okkupasjonen ble sementert med en over ni meter høy mur mellom de to byene. Innbyggerne kunne ikke lenger leve av landbruk da store deler av jorda ble konfiskert til bosettinger. Mange av arbeiderne i SodaStreams fabrikk på okkuperte Vestbredden kommer fra Hizma og andre landsbyer i området. En fabrikkjobb for okkupasjonsmakten er en mager erstatning for en ni meter høy betongmur mellom huset ditt og jorda di.

SodaStream har meldt at de skal flytte ut av fabrikken i Mishor Adumim i løpet av 2015. Det er positive signaler, men det er viktig å fortsette kampanjen fram til selskapet faktisk har trukket seg ut av Vestbredden. I mellomtiden bidrar salg av SodaStream fortsatt til bosettingsøkonomien.

SodaStream bidrar aktivt til å opprettholde Israels ulovlige okkupasjon, somkveler den palestinske økonomien. Vis solidaritet med det barnet som blir født i Betlehem denne jula, og alle de andre palestinerne - ikke bidra til den ulovlige okkupasjonen! Boikott SodaStream og andre varer som er produsert i de ulovlige israelske bosettingene.Verken julekakene eller juleribba smaker særlig godt når du skyller den ned med den bitre smaken av okkupasjon fra SodaStreams brusmaskiner.

23.01.2015 | Ingrid Rostad, leder Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom