Hjem Nyheter Nyhetsarkiv 2014 Opprør i Kambodsja

Opprør i Kambodsja

Hundretusener protesterer i gatene i Kambodsja, fordi de er misfornøyde med den sittende regjeringen. Samtidig har landets tekstilarbeidere gått til streik for økt lønn og bedre vilkår. Nå krever sivilsamfunnet nyvalg.

Misnøye med den sittende regjeringen og påstander om valgfusk under fjorårets parlamentsvalg har skapt opprør i opposisjonen og brakt hundretusener til gatene i protest i løpet av det siste halvåret. Regjeringen til statsminister Hun Sen anklages for å stå bak valgfusket.

Parallellt har Kambodsjas 650 000 tekstilarbeiderne etter lang tids misnøye satt foten ned og gått til streik for økt minstelønn og bedre arbeidsvilkår.

Skor seg på bekostning av majoriteten
Kambodsja har en urolig og blodig historie bak seg. De siste to tiårene har landet imidlertid vært relativt stabilt. Turismen har økt, og landet har gjort seg mer og mer attraktivt for utenlandske investorer. Landets myndigheter har jobbet for å skape økonomisk vekst så vel som økt velferd i landet.

Men veksten har skjedd på bekostning av majoriteten av befolkningen og kun kommet de få med makt og posisjon til gode. Bønder spesielt har måttet betale en høy pris i møte med utbredt landtyveri og tvangsforflytning – oftest uten noen form for kompensasjon. Dette medfører at Kambodsja fortsatt står som et av verdens fattigste land, hvor rundt en tredjedel av befolkningen lever på mindre enn én dollar per dag. I tillegg er korrupsjon utbredt og dypt rotfestet.

Norsk Folkehjelp har vært til stede i Kambodsja siden 1992. De siste årene har vi sett en negativ utvikling mot en stadig mer autoritær stat, hvor makteliten får mer og mer kontroll over både politiske prosesser og naturressurser. Mulighetene for å ytre seg har blitt innskrenket, spesielt på landsbygda som i større grad er unndratt offentlighetens lys. Forsøk på å uttale seg kritisk har blitt og blir fortsatt kneblet eller kraftig slått ned på, blant annet gjennom arrestasjoner.

Dette er noe av bakgrunnen for de mange massive demonstrasjonene den siste tiden – i et land hvor demonstrasjoner sjelden finner sted, ikke engang i sin enkleste form. I sammenstøtene mellom opprørspoliti og demonstranter meldes det nå stadig om flere drepte og skadde.

Opposisjonen krever nyvalg
Opposisjonen var ute allerede før valget i juni og advarte mot det de mente var planlagt valgfusk. Parlamentsvalget ble avholdt 28. juli 2013, og ikke uventet var det statsminister Hun Sens parti CCP som vant. Den tidligere finansministeren og leder av opposisjonen, Sam Rainsy, gikk kort tid etter ut med anklager om at valget var preget av fusk.

Ifølge en talsmann for statsminister Hun Sens parti fikk regjeringspartiet 68 plasser i nasjonalforsamlingen, mens opposisjonen fikk 55 plasser. Opposisjonen mener fordelingen var tilnærmet motsatt. Opposisjonen krever gransking av gjennomføringen av valget, men dette har de ikke fått gjennomslag for.

Opposisjonspartiene har siden september arrangert flere demonstrasjoner med krav om nyvalg, med økende oppslutning blant kambodsjanere fra hele landet, hvor folk har reist langveisfra for å delta. Hundre tusen demonstranter fylte gatene under demonstrasjonen den 22. desember 2013.

650 000 underbetalte tekstilarbeidere
I Kambodsja tjener en tekstilarbeider i underkant av 700 kroner per måned, inkludert overtid. Rundt 650 000 kambodsjanere arbeider i tekstilindustrien og produserer klær for kjente merker som Nike, H&M og Gap.

Parallelt med høstens politiske demonstrasjoner, har titusener av kambodsjanske tekstilarbeidere gått til streik i protest mot at flere hundre kolleger hadde fått sparken ved en fabrikk som lager klær for H&M og Gap.  I november 2013 marsjerte flere hundre ansatte ved en tekstilfabrikk mot hjemmet til statsminister Hun Sen med krav om bedre arbeidsforhold. En person ble drept og mange andre såret i sammenstøtene mellom demonstrantene og opprørspolitiet.

Volden eskalerte i begynnelsen av januar, hvor minst tre tekstilarbeidere ble drept da politiet åpnet ild under en demonstrasjon i Kambodsjas hovedstad Phnom Penh, og et ukjent antall skal ha blitt såret. I et lignende sammenstøt dagen før gikk opprørspoliti løs på streikende arbeidere og demonstranter i en annen del av Phnom Penh. Minst 20 ble skadd. Øyenvitner fortalte at politiet angrep demonstrantene med køller og tvang dem ut av parken. En representant for den humanitære gruppen LICHADO frykter at volden nå kan bli trappet opp.  

Opposisjonen lokker med krav om minstelønn
Tross mange tydelige «koblinger» mellom de ulike demonstrasjonene, så har de i stor grad pågått hver for seg med hver sin agenda. Den siste tiden har imidlertid tekstilarbeidere og opposisjonelle funnet flere felles arenaer og gått sammen for å heve sin stemme mot den sittende regjeringen.

Opposisjonslederen Sam Rainsy har nylig vært ute og lovt å innfri tekstilarbeidernes krav om en minstelønn på 1000 kroner i måneden. Fagforeningene som representerer de streikende tekstilarbeiderne har også sluttet seg til deler av den politiske opposisjonen, som krever omvalg etter sterke anklager om fusk under valget i juli 2013.

Økende vold
Lørdag 4. januar møtte vektere og menn i sivil opp med stålstenger, metallrør, batonger, pinner og økser, og tvang hundrevis av demonstranter vekk fra «Freedom Park» i Phnom Penh, hvor opposisjonen sammen med fabrikkarbeidere har protestert mot regjeringen i tre uker på rad.

Den samme beskjeden om å stanse protester ble gitt til tekstilarbeiderne, da opprørspoliti sammen med hundrevis av soldater patruljerte gatene med tanks og maskingevær i fabrikkområdet i Phnom Penh. Følgen er at tusenvis av tekstilarbeidere har returnert til sine hjemsteder i frykt for straff og represalier.

Sivilsamfunnet anbefaler nyvalg
I forbindelse med de siste måneders massedemonstrasjoner har sivilsamfunnet hatt en avventende rolle, men aktivt observert utviklingen som demonstrasjonene har hatt og vært i dialog med alle parter.  De har overvåket situasjonen nøye og vært synlig til stede under demonstrasjonene ikledd vester, hvor de har hjulpet til med å holde volden nede.

Nylig valgte en samling av de større urbane sivilsamfunnsaktørene, de fleste av dem Norsk Folkehjelps partnere, å ta et felles formelt skritt inn i konflikten, og ba om at det utstedes nyvalg i 2015. Organisasjonene begrunner blant annet sitt krav i at uregelmessighetene som var til stede under fjorårets valg hadde favorisert regjeringspartiet og statsminister Hun Sen.

Forespørselen fra sivilsamfunnet om nyvalg vil bli sendt til både regjeringspartiet CPP og opposisjonen CNRP.

Norsk Folkehjelp er i nær dialog med aktører fra sivilsamfunnet for å se på hvilken måte de kan danne en samlet plattform og spille en aktiv rolle i de politiske og sosiale prosessene som nå utspiller seg, for å bidra til å få gjennom krav om økt demokrati og bedre rettigheter.

07.01.2014 | Kristine Lindberg