Hjem Nyheter Nyhetsarkiv 2014 Rekordmange stater til internasjonal konferanse om atomvåpen

Rekordmange stater til internasjonal konferanse om atomvåpen

I helgen har om lag 600 aktivister møttes til sivilsamfunnskonferanse i forkant av den tredje konferansen om de humanitære konsekvensene av atomvåpen.

Representanter fra rundt 160 land møtes mandag i Wien, Østerrike, på den tredje internasjonale konferansen om de humanitære konsekvensene av atomvåpen. -Det rekordstore oppmøtet viser at det er økende interesse for det humanitære initiativet Norge startet i 2013, sier Grethe Østern, våpenpolitisk leder i Norsk Folkehjelp.

Konferansen i Østerrike er den tredje i en rekke av konferanser som ble startet av Norge i 2013. Stadig flere stater har deltatt, og til Wien kommer blant annet atomvåpenstatene USA og Storbritannia, som tidligere har boikottet konferansene. Det er ventet at enda flere land enn tidligere vil gi uttrykk for utålmodighet og besluttsomhet og for at det må startes forhandlinger om et forbud mot atomvåpen.

-Vi forventer at Norge fortsetter å ha en lederrolle videre i denne prosessen og er med på å legge politisk grunnlag for et fremtidig forbud mot atomvåpen, sier Østern, som sitter i det internasjonale styret for International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN). Hun påpeker at flertallet av stortingspartiene har gitt klar beskjed om at de ønsker et slikt politisk grunnlag.

Før statskonferansen har om lag 600 aktivister fra hele verden vært samlet til sivilsamfunnskonferanse om veien mot et atomvåpenforbud.

-Vi har aldri vært nærmere starten på forhandlinger om et atomvåpenforbud, sier Østern.

På statskonferansen får delegatene høre historiene til overlevdende etter atombombedetonasjoner og prøvesprengninger, blant andre japanske Setsuko Thurlow, som forrige uke var gjest i studio hos Fredrik Skavlan.

På konferansen skal statene også for første gang diskutere det paradoksale i at man i internasjonal rett har forbud mot masseødeleggelsevåpnene biologiske og kjemiske våpen, men ikke mot atomvåpen.

-Faktaene som har kommet fram så langt i denne prosessen har vært overveldende. Eksperter har lagt fram ny kunnskap om at atomvåpen er verre enn vi har tatt inn over oss tidligere, og om at sannsynligheten for en tilsiktet eller utilsiktet detonasjon av et atomvåpen er større enn vi har ant, sier Østern.

-Vi forventer at verdenssamfunnet svarer på disse funnene med å starte prosessen i retning av et atomvåpenforbud innen 70-årsdagen for atombombespregningene over Hiroshima og Nagasaki i august neste år. Og vi forventer at Norge tar aktiv del i dette, legger Østern til.

23.01.2015 | Julie Offerdal