Hjem Nyheter Nyhetsarkiv 2014 Signer oppropet mot gruveselskapet OceanaGold!

Signer oppropet mot gruveselskapet OceanaGold!

Det australske gruveselskapet OceanaGold (som kjøpte opp kanadiske Pacific Rim i 2013) saksøker staten El Salvador for over 300 millioner dollar fordi den El Salvadoranske regjeringen har sagt nei til en gruve som forårsaker store miljøskader og sosiale konflikter.

Gruveindustrien har allerede ødelagt mye i El Salvador. 90 % av overflatevannet i landet er forurenset. Familier og lokalsamfunn er utsatt for vannbårne sykdommer, matmangel og økte utgifter til flaskevann. Aktivister som kjemper mot gruveselskapene blir trakassert, flere har blitt drept.

Pacific Rim/OceanaGold har gjentatte ganger vist at de bare bryr seg om profitt, ikke befolkningen, i El Salvador. Regjeringen i landet trakk tilbake selskapets lisens for gruven El Dorado fordi de ikke fulgte det nasjonale regelverket som beskytter menneskerettigheter og miljø. Men i stedet for å akseptere beslutningen har selskapet benyttet seg av Verdensbankens mekanismer for investeringsdisputter som gir private selskaper anledning til å gå til sak mot stater.

Norsk Folkehjelps partner Miljøkomiteen i Cabañas for forsvar av vann og kultur (CAC) er en grasrotorganisasjon med representanter fra flere lokalsamfunn i Cabañas-provinsen, nord i landet. Organisasjonen ble etablert i 2005 og er aktive i motstanden mot OceanaGolds gruvedrift. De samarbeider med andre organisasjoner i landet for å kjempe mot gruvevirksomhet og for retten til å leve i sunne omgivelser. Flere av aktivistene i denne organisasjonen har blitt drept og lederen er beskyttet av bevæpnede livvakter. I 2011 vant CAC Goldmanprisen for sitt engasjement.

Signer dette oppropet for å presse OceanaGold til å trekke søksmålet og respektere El Salvadors avgjørelse.

http://action.sumofus.org/a/el-salvador-mining-lawsuit/?sub=fb

18.09.2014 | Torunn Aaslund