Hjem Nyheter Nyhetsarkiv 2014 Stor glede for gaver fra lokalsamfunnet

Stor glede for gaver fra lokalsamfunnet

En stor snøhaug på hvalsmoen transittmottak fungerer fint som akebakke for de mange asylbarna.

Barna på Hvalsmoen transittmottak koser seg i snøen med akebrett gitt i gave fra ringerikssamfunnet. Mottaksleder Tove Brorson er overveldet av lokalsamfunnets giverglede.

Denne reportasjen sto på trykk i Ringerikes Blad 03.02.2014, skrevet av journalist Ayna Lile.

I september i fjor gikk mottakslederen ut i Ringerikes Blad med et ønske om et tettere samarbeid med ringerikssamfunnet.

- Responsen har vært helt enorm! Både fra lag, foreninger, skoler, barnehager - og ikke minst private, som ringer og vil gi klær, julegaver, leker og sykler. Og det er fine ting som vi får. Det var for eksempel en barnefamilie før jul som hadde funnet fram leker, pakket dem inn i julepapir og kom hit med bilen full av julegaver. Julaften var det masse pakker her, og det var helt fantastisk! stråler Brorson, som gjerne vil gi ekstra ros til Ringerike og Hole Røde Kors: - De gjør en forskjell for barna her på mottaket.

Hvalsmoen transittmottak 

  • Hvalsmoen transittmottak ble opprettet i februar 2010.
  • Transittmottaket blir drevet av Norsk Folkehjelp og har i dag omtrent 300 kvinner, barn og menn.
  • Asylantene er som regel på transittmottaket i rundt sju uker før de sendes videre.

Flere leker

Siden det stadig kommer nye barn til mottaket, som ikke har med seg noe sær lig med leker fra landet de kommer fra, for eksempel krigsherje de Syria, tar Brorson gjerne imot enda flere leker.

- Ja, mer enn gjerne leker og utstyr som akebrett og ski. At gavene blir satt stor pris på, viste en gjeng med asylbarn, som bruker en diger snøhaug som akebak ke.

- Det er veldig moro, sa Hannah (9), som dro søsteren Aiman (7) etter seg på akebrettet.

- I forrige uke sendte vi en hel buss med barn til Sundvollen barneha ge og hadde en utrolig dag med grilling og lek. Og sist mandag hadde vi skidag på Ringkollen, invi tert av Skiforeningen, sier Brorson.

Mindre nasking

Sist høst ble en rekke asylanter fra mottaket på Hvalsmoen tatt for å stjele og naske i Hønefoss.

- Vi har et tett samarbeid med Coop Mega i Hønengaten og får kopier av alle anmeldelsene de gjør, men si den september i fjor har vi ikke fått en eneste. Når asylantene kommer, sier vi ifra om at det ikke er akseptert å stjele og at Coop Mega, som ligger nærmest mottaket, har vært plaget av dette. Jeg forteller dem at jeg sender alle eventuelle anmeldelser videre til UDI, som er de som skal behandle asylsøknadene deres, sier mottaksleder Tove Borson.

- Vi har et veldig godt samarbeid med Hvalsmoen transittmottak. Antall anmeldelser for nasking og tyverier går i bølger: Noen uker kan det være mye og så kan det gå veldig lenge hvor det ikke er noe sånt i det hele tatt, sier etterforskningsleder Arne Erik Håkonsen hos Hønefosspolitiet.

03.02.2014 | Ayna Lile, Ringerikes Blad