Hjem Nyheter Nyhetsarkiv 2014 Utstillingen "I mine sko"

Utstillingen "I mine sko"

Utstillingen I MINE SKO er et samarbeid mellom Norsk Folkehjelp og Nasjonalt medisinsk museum/Norsk Teknisk museum. Utstillingen handler om papirløses hverdag i Norge.

Papirløse er mennesker som av forskjellige grunner ikke har oppholdstillatelse i Norge. de har ikke rett til å arbeide eller til helsehjelp, og heller ikke til å gå i barnehage eller på videregående skole. Vi har spurt dem hvem de er, hva de bryr seg om og hva de savner.

 

Dette er Bezawit. Hun kom til Norge fra Etiopia for å søke asyl da hun var 16 år. I dag er hun 32 år og lever i Norge uten oppholdstillatelse. Hun har levd 15 år i Norge og føler seg hjemme her. Hun sier:

"En stund var jeg redd. Nå er jeg bare tom. Jeg står opp, jeg spiser, leser nyheter. Jeg prøver å la vær å tenke på saken min. Jeg vil bare la det være og vil ikke snakke om det."

norsk-folkehjelp-1-1-8bit-s_imagelarge

Dette er Seyed. Han er lege og kommer fra Iran. Han har levd i Norge i 11 år uten opphold og forteller at han savner veldig å jobbe. Han sier:

"Nå har ikke mitt liv noen betydning. Jeg får ikke lov til å jobbe som lege, selv om jeg er blitt sertifisert lege for å praktisere i Norge."

norsk-folkehjelp-2-1-8bit-s_imagelarge

Dette er Ahmed (13), Sarah (11) og Lia (4). Før de ble født måtte foreldrene rømme fra Irak og de er alle født på flukt eller etter de kom til Norge. Mor og far forteller at det er vanskelig å forklare hvorfor de ikke kan være som andre barn i klassen:

"Vi ser barna vokse opp og det blir vanskeligere fordi de får mer forventninger. Det er vanskelig som foreldre at man ikke kan oppfylle barnas ønsker. Når barna ser andre barn på samme alder som har så mange muligheter blir det enda vanskeligere, og vi blir frustrerte som foreldre fordi vi ikke kan gi dem det samme."

23.01.2015