Hjem Nyheter Nyhetsarkiv 2015 Ahmad (3) har endelig fått helsehjelp

Ahmad (3) har endelig fått helsehjelp

Han ble født i en flyktningleir i Libanon, og har cerebral parese. Nå har Ahmad akkurat lært seg å gå, takket være støtte fra Norsk Folkehjelp. Men han trenger mer behandling, og det koster penger.

– Vi forsøker å tilpasse oss, sier Mahmoud Hmade. Han bor i Beirut etter å ha flyktet fra krigen i Syria. Hans tre år gamle sønn Ahmad ble født i flyktningeleiren i 2012, og har aldri sett foreldrenes hjemsted utenfor den nå sønderbombede storbyen Aleppo. Da familien flyktet, var Mahmouds kone gravid med Ahmad.

Cerebral parese (CP) er en samlebetegnelse på en rekke forstyrrelser av muskelkontrollen som skyldes en varig hjerneskade. Symptomene kan variere. Trolig var det problemer med oksygentilførsel under fødsel som gjorde at Ahmad fikk CP. Først da han var 2,5 år ble bragt inn på det medisinske senteret til Norsk Folkehjelps partnerorganisasjon Mousawat. Han var helt uten balanseevne og kunne ikke gå. Han kunne heller ikke snakke, sitte eller stå. Fysioterapi og annen behandling ble igangsatt.

– Vil ville at han skulle gå på skole, lære, leke – slik som andre barn gjør, sier pappa Mahmoud. 

Han hadde en god jobb hjemme i Syria, og kunne forsørge familien. Nå er han vaktmester i en bygning i Beirut, og familien på seks bor på et 6 kvadrats rom. De sover på gulvet.

– Her kan jeg ikke møte mine barns behov. De spør meg hele tiden om hvorfor vi ikke kan reise hjem til Syria, slik at de kan leke med sine venner. Det er så vondt å se at de ikke har det bra, sier Mahmoud.   

Da Norsk Folkehjelp sitt team nylig var på besøk hos Ahmad kom han leende bort til fotografen. Selv om det fortsatt er vanskelig for ham å komme seg rundt omkring, klarer han å gå litt. Han elsker å se bilder av seg selv på kameraskjermen.

Ahmad har lært seg å stå og sitte. Han har funnet balansen. Men det er fortsatt en del som gjenstår. Han trenger en operasjon, og han trenger spesialtilpassede sko. Behandlingen er nå på pause, ettersom Mousawat som drifter helsesenteret mangler midler.

Deler av de pengene som samles inn i disse dager, vil gå til det viktige arbeidet som Norsk Folkehjelp gjør i samarbeid med Mousawat. Det vil bety at Ahmad og andre skal få den medisinske hjelpen de trenger også i fremtiden.

18.09.2015 | Hilde Sofie Pettersen