Hjem Nyheter Nyhetsarkiv 2015 Bli med til Mosambik!

Bli med til Mosambik!

Vi inviterer våre medlemmer til å bli med på prosjektreise til Mosambik i oktober

I løpet av reisen vil deltakerne få god kjennskap til Norsk Folkehjelps arbeid i landet, møte samarbeidspartnere og se hvilke prosjekter de jobber med. Prosjektreisen er en flott anledning for deg som er medlem i Norsk Folkehjelp å engasjere deg i internasjonalt solidaritetsarbeid.

Reisen vil gjennomføres på 9 dager (to helger) i tidsrommet 3. oktober – 15. november og vil også inkludere besøk i Johannesburg, Sør-Afrika. I tillegg vil det være et eget forberedelsesmøte på hovedkontoret før avreise. Gruppen som reiser vil være på opptil seks medlemmer, samt en ansatt fra hovedkontoret.

Norsk Folkehjelp i Mosambik

Norsk Folkehjelp startet programmet i Mosambik i 1984 med humanitær støtte til mosambikiske flykt-ninger i Zimbabwe, og befolkningen i de tørkerammede områdene i Tete-provinsen. Programmet hjalp til med bosetting, rehabilitering og utvikling slik som ferdighetstrening, bygging av skoler, distriktsutvikling og minerydding.

I dag støtter vi bl.a utviklingen av bondeorganisasjonen UNAC (União Nacional de Camponeses) for å forsvare og kreve tilgang til land og ressurser. UNAC var en av de viktigste aktørene i kampen for loven som regulerer landleie i Mosambik. Men lovverk blir ikke fulgt. Det gjelder også høringsretten som er lovfestet i tilfelle planer for gruveprosjekter som går ut over miljø og livsgrunnlaget for bøndene. Den sosiale ulikheten viser seg bl.a ved at rike sitter tettere til den politiske makten og er i posisjon til å dra nytte av utenlandsk kapital og få tilgang til ressurser uten altfor mange byråkratiske runder. Dette er i motsetning til 70 prosent av befolkningen som bor i landlige områder og mangler tilgang til kontanter, kreditt, landbruksinngang og markeder, samt tilfredsstillende sosiale tjenester.

For å bidra til mobilisering og påvirkning mot de negative effektene som næringsutvikling har på sine valgkretser, har UNAC bedt om at Norsk Folkehjelp støtter organisatorisk styrking av fem av foreningene i de nordlige og sentrale provinser. En av dem er União Provincial de Camponeses de Tete (UPCT).

Les mer om vårt arbeid i Mosambik - http://www.folkehjelp.no/Mosambik

Praktisk informasjon

Hvem kan søke?
For å søke må du være over 16 år og et aktiv medlem av Norsk Folkehjelp. Søkere under 18 år må ha foresattes tillatelse til å reise. Du må ha interesse for internasjonalt solidaritetsarbeid i Norsk Folkehjelp. Det forventes også at deltakerne følger opp reisen i ettertid. Det kan gjøres på ulike måter, og hver deltaker må lage en egen plan for dette.

Er det farlig å reise til Mosambik?
Mosambik er ikke et farlig land å besøke. Norsk Folkehjelps deltakere vil under hele oppholdet være sammen med ansatte i Norsk Folkehjelp og være underlagt organisasjonens sikkerhetsinstrukser.

Hvor mye koster det?
Det koster kr. 1 500 i egenandel å være med på turen. Egenandelen dekker reise, opphold og fellesmåltider. Lommepenger må du ha med selv. Undersøk med ditt lokallag om de kan hjelpe deg med å dekke egenandelen. Det er mulig for lag å søke om midler til å dekke egenandel for deltakere på prosjektreise.

Hvordan søker jeg?
For å søke skal du sende en e-post med en beskrivelse av deg selv og ditt folkehjelpsengasjement. Du må også si noe om hvorfor du ønsker å reise til Mosambik og hvordan du vil benytte erfaringen fra turen i ditt lokallag/region/gruppe. E-posten sendes til pera@npaid.org, merket «Prosjektreise Mosambik».

Søknadsfristen er 5. juni 2015.
Beslutning om hvem som får reise tas rundt 10. juni.

Har du spørsmål, kontakt Per Ranestad på pera@npaid.org eller telefon 952 68 430

07.05.2015