Hjem Nyheter Nyhetsarkiv 2015 Flombistand i Myanmar

Flombistand i Myanmar

Kraftig regnvær i Myanmar har tatt minst 88 menneskeliv og rammer mer enn 330.000 personer. Matleveranser fra Norsk Folkehjelps partner Paung Ku har allerede nådd ut til 25.000 mennesker, men uværet truer liv og livsgrunnlag.

Flommen skal, i følge nyhetskilder, være den verste på flere tiår og det kraftige regnværet er forventet å vare i dager eller uker fremover. Regjeringen i Myanmar har erklært nødtilstander i flere regioner i landet og har bedt om bistand internasjonalt. Norsk Folkehjelps ansatte i Myanmar forteller at massive områder med dyrkbar mark og mange hjem er rammet. 1400 skoler er stengt i de flomrammede områdene.

I regionene Magway og Sagaing er det rapporter om at folk er i stor fare fordi demninger truer med å kollapse på grunn av store menger vann.

Start din egen innsamling for Myanmar

Behov for medisiner

Norsk Folkehjelps partner Paung Ku støtter sivilsamfunnsorganisasjoner i hver eneste region i Myanmar. Det er en lokal organisasjon med kapasitet til å mobilisere et nettverk av mindre grupper og organisasjoner, både for nødhjelp og demokratisering i Myanmar. Organisasjonen jobber nå døgnet rundt for å koordinere og evaluere nødhjepen. Nettverket har allerede nådd ut til flomrammede med matleveranser.

- På mandag denne uken delte organisasjoner i Kalay Town ut 300 poser med ris og annet det var behov for. 25.000 mennesker kunne dra nytte av dette, sier Norsk Folkehjelps representant i Myanmar, Roisin Devale.

Hun legger til at partnere i andre regioner har rapportert om utbrudd av diaré og har sendt fem helsearbeidere med medisiner til området.

- Men det er behov for mer medisinsk hjelp. Om lag 7000 kuer har sultet i to til tre dager. De dør hvis de ikke får mat på en uke. Bønder er avhengig av landbruket og det vil bli svært utfordrende og hente seg inn igjen uten kuene, forteller hun.

Fokus på avsidesliggende områder

Paung Kus prioritet de kommende dagene blir å koordinere og dele informasjon og å distribuere mat og andre nødvendigheter.

Private givere og selskaper har blant annet donert penger og mat og til flomområdene, men det er vanskelig å komme seg til de avsidesliggende områdene og menneskene her har fortsatt ikke fått tilgang på nødhjelp.

Paung Ku og deres partnere vil koordinere hjelpen slik at også områdene som fortsatt ikke har mottatt hjelp, skal få tilgang på mat, vann og medisiner.

Ansatte gir penger til kvinne-pakker

Mat og andre nødvendigheter vil bli delt ut utfra behov og det koordineres med andre nødhjelpsorganisasjoner for å unngå overlapping.

For øyeblikket har veldig få organisasjoner fokus på kvinner og deres sanitære behov. Paung Ku har bedt om 30.000 pakker til menstruerende kvinner fra FN (UNFPA). For å dekke det umiddelbare behovet har de ansatte i Paung Ku samlet inn penger seg i mellom og kjøpt inn sanitærartikler til kvinnene.

Start din egen innsamling for bistand til flomrammede Myanmar

05.08.2015 | Tine Solberg Johansen