Hjem Nyheter Nyhetsarkiv 2015 Fra velstand til mareritt på sekunder

Fra velstand til mareritt på sekunder

Før krigen i Syria var de velstående. Nå sliter de med å betale husleien i en flyktningleir i Libanon. Kuponger fra Norsk Folkehjelp har gitt mat på bordet for Fayez (54), Ibtissam (45) og deres gjenlevende fem barn.

Før krigen i Syria bodde familien i byen Hajar Al Aswad med sine syv barn. Fayez, som er universitetsutdannet, ga privattimer og drev malerforretningen som han eide sammen med sin bror. Hans kone, Ibtissam, kledde seg i sine mange gullarmbånd, som et tegn på deres rikdom.

Deres gode liv ble forvandlet til et mareritt på bare et øyeblikk.

– En tidlig morgen ved 6-tiden traff eksplosiver huset vårt. To av sønnene våre ble drept, forteller paret.

De sitter i sin to-roms leilighet i flyktningleiren Nahr El Bared i Libanon. Fayez er arbeidsledig, og de er stort sett avhengige av nødhjelp til å dekke husleie og mat.

– Etter eksplosjonen flyktet vi, forklarer de.

På flukten ble en av døtrene deres skutt i foten av en snikskytter. De kunne ikke ta henne med til et godt sykehus i frykt for å bli beskyldt for å være tilhengere av Free Army. I stedet tok de henne til et lite privatsykehus der hun ikke fikk riktig behandling.

– Vår sønn Walid, som er åtte år gammel, lider sterke traumer fra krigen. Det har påvirket taleevnen hans og han skvetter ved hver lyd, sier Fayez og Ibtissam.

I leiren i Libanon forsøker Fayez å finne arbeid som maler, men det er sjelden noe jobb å finne. Og når han først får arbeid, må han godta at lønna er lav. Alle pengene de hadde i Syria er borte. Boligen de leier i leiren koster 150 amerikanske dollar i måneden.

– Penger til å betale husleien er vår store bekymring, medgir paret.

FNs hjelpeorganisasjon (UNRWA) gir dem 133 amerikanske dollar per måned. I tillegg får de kuponger av Norsk Folkehjelps partner Najdeh Association til mat.

– Kupongene på 66 amerikanske dollar denne måneden har vært en velsignelse. Bidraget har gjort det mulig å kjøpe mat til barna, forteller de.

Deler av de pengene som samles til Norsk Folkehjelp i disse dager, vil gå til det viktige arbeidet som gjøres i samarbeid med Najdeh Association. Det betyr at syriske flyktninger som Fayez, Ibtissam og barna fortsatt vil få bistand.

Fayez utenfor familiens hus i flyktningleiren.

Foto: Fathia Kassim

05.10.2015