Hjem Nyheter Nyhetsarkiv 2015 Landsmøteuttalelse: Norge må signere The Humanitarian Pledge

Landsmøteuttalelse: Norge må signere The Humanitarian Pledge

Norsk Folkehjelp solidaritetsungdom har vært svært aktive i kampen for et atomvåpenforbud. Her under en markering foran Stortinget.

Den norske regjering må signere The Humanitarian Pledge og gå i front for et forbud mot atomvåpen, mener Norsk Folkehjelp i en uttalelse vedtatt på landsmøtet søndag.

"Norge vise at vi står sammen med de gode kreftene som endelig tar initiativet. Norsk Folkehjelp krever at den norske regjering signerer The Humanitarian Pledge, og går i front for et forbud mot atomvåpen!", står det i uttalelsen som ble vedtatt søndag.

Norsk Folkehjelp påpeker at det var Norge som tok initiativet til å sette søkelys på de humanitære konsekvensene ved atomvåpen, men en konferanse i Oslo i 2013. Denne ble fulgt opp av nye konferanser i Mexico og Østerrike, og på den sistnevnte tok Østerrike initiativ til å forplikte seg til å starte arbeidet for et forbud mot atomvåpen. 114 land har så langt sluttet seg til det såkalte Humanitære løftet, The Humanitarian Pledge, men Norge er ikke blant dem.

"En undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på oppdrag fra Norsk Folkehjelp, viser at åtte av ti nordmenn svarer «ja» på spørsmålet om hvorvidt Norge bør jobbe aktivt med å forby atomvåpen. 89% mener at Norge bør gå i front blant NATO-landene. Selv om Børge Brende uttaler at norsk støtte til et atomvåpenforbud er i strid med NATOs strategiske konsept, mener flere eksperter på internasjonal rett at vårt NATO-medlemskap ikke er noe juridisk hindring for at Norge jobber for et atomvåpenforbud. Brende og den norske regjering må slutte å gjemme seg bak dårlige unnskyldninger, og høre hva det norske folket ønsker", mener Norsk Folkehjelp.

Les hele uttalelsen fra landsmøtet her:

31.08.2015 | Julie Offerdal