Hjem Nyheter Nyhetsarkiv 2015 Stem på kvinner-kampanje i Myanmar

Stem på kvinner-kampanje i Myanmar

Kampanjeteamet fikk positive tilbakemeldinger på innsatsen for å få flere til å stemme på kvinner i valget 8. november.

I tiden fram mot valget i Myanmar 8. november driver Norsk Folkehjelps partnerorganisasjon en kampanje for å få flere til å stemme på kvinnelige kandidater.

Siden 2011 har Myanmar hatt en svært aktiv Kvinner kan-gruppe, med engasjerte kvinner som i sin tid fikk opplæring av representanter fra Norsk Folkehjelp og Arbeiderpartiet. Kvinner kan-gruppen står nå på egne bein, men mottar fortsatt støtte fra Norsk Folkehjelp.

Nå har de kastet seg inn i valgkampen med en kampanje for å få flere til å stemme på kvinner, ikke ulikt Kryss kvinner inn-kampanjen som vi har nylig så i det norske lokalvalget. Budskapet til kampanjen i Myanmar er «Stem på kvinner, for en lovende fremtid!» Håpet er å få velgerne til å stemme på noen av de 800 kvinnelige kandidatene som stiller til valg.

Kampanje på markedsdagene

Nylig gjennomførte Kvinner kan-gruppen kampanjeaktiviteter på de lokale markedsdagene i landsbyene Nyaung Shwe, Kawlaw, Hopone og Tunggyi i Shan State nordøst i Myanmar. På markedsdagene møtes folk fra mange nærliggende landsbyer for å selge og kjøpe varer, og det er en god sjanse til å nå fram til mange. Markedsdagene er derfor en viktig arena for kampanjeaktivitetene, som ble gjennomført av en gruppe frivillige studenter, medlemmer av lokale ungdomsorganisasjoner og andre frivillige.

For mange av dem som deltok på markedsdagene var informasjonen om det kommende valget helt ukjent.

–Vi opplevde at nesten 90 prosent av de vi snakket med ikke hadde basiskunnskaper om når valgdagen skulle være og hvordan de kunne stemme, sier Htoi Raw, som var en av de som deltok i kampanjeaktivitetene.

–Vi forklarte dem hva de måtte gjøre for at stemmen deres skulle være gyldig, og hvorfor vi mener det er viktig at man stemmer på kvinner, sier hun.

Hun forteller at kampanjeteamet fikk gode tilbakemeldinger, og at en lokal selger takket dem for at de delte informasjonen om valget som de ikke tidligere hadde hørt om.

Viktig for likestilling

Kampanjebudskapet og informasjonen om valget kommer på lokale språk som Pa’O, Shan og Danu, noe som er viktig i avsidesliggende områder hvor ikke alle snakker burmesisk.

Antallet kvinnelige kandidater i valget 8. november er åttedoblet sammenlignet med valget i 2010, da bare omtrent 100 av kandidatene var kvinner. Det er likevel langt igjen til likestilling i politikken i Myanmar, da det totale antall kandidater er 6074. Kampanjer som den Kvinner kan-gruppen driver er viktige for å oppnå større likestilling, og forhåpentlig blir mange inspirert til å stemme på kvinnelige kandidater når valget finner sted om en uke.

Kampanjeaktivitetene ble gjennomført av frivillige, studenter og medlemmer i lokale ungdomsorganisasjoner.

02.11.2015 |