Hjem Nyheter Nyhetsarkiv 2015 Teater mot vold

Teater mot vold

En teaterforestilling om to fulle menn får innbyggerne i landsbyen Nyagahinga i Rwanda til å reflektere over vold mot kvinner.

Tubibe Amahoro er en grasrotorganisasjon som har sterke bånd til folk i områdene de arbeider i. De har lykkes i å mobilisere folk og lokale myndigheter til å danne bærekraftige foreninger og lag som taler medlemmenes sak. Tubibes arbeid med informasjon og bevisstgjøring relatert til vold mot kvinner har ført til at mange har gått sammen og dannet frivillige grupper som vil arbeide for å minske vold i sitt nærmiljø.

Et entusiastisk publikum i Nyagahinga har møtt opp for å se teaterstykket frivillige skuespillere fra nabobygda har lagd i samarbeid med Tubibe Amahoro og frivillighetsgruppa i bygda. Skuespillergruppen har med seg lydmikser og høyttalere som vekker stor begeistring hos publikum. Hovedkarakterene i teaterstykket er den gode og den dårlige ektemannen som kommer hjem til kona etter en fuktig utekveld med gutta. Skuespillerne som reiser rundt i nabobygdene med stykket sitt, er også medlemmer i sin bygds frivillighetsgruppe.

Ekteskap ga trygghet

Før skuespillerne slipper til innleder lederen for frivillighetsgruppa i Nyagahinga forestillingen med å fortelle at de i 2014 har satt søkelys på betydningen av å inngå ekteskap med partnere når man får barn. Legaliserte ekteskap innebærer arverett for gjenlevende partner og registrerte barn. Frivillighetsgruppa har arrangert bevisstgjøringskurs for i overkant av 200 samboerpar. 120 av dem har inngått legaliserte ekteskap. I tillegg til å sikre barn og kvinners arverett, blir kvinner og menn deleiere i partnernes «gård og grunn» når ekteskapet blir legalisert.  En kvinner står fram sammen med mann og barn og forteller at de nylig har inngått ekteskap. Hun snakker i mikrofonen som om hun aldri skulle ha gjort noe annet, og forteller lydhøre naboer om begivenheten og tryggheten ekteskapet har skapt for henne og parets to barn.

Vekker følelser

Dagens høydepunkt, teaterforestillingen, vekker mange følelser hos publikum. De nikker bekreftende til mange av scenene i skuespillet. Stykket innledes med gutta som drikker på bar, danser og har det moro. Den overstadig fulle mannen som ikke klarer å holde seg på bena når han kommer hjem til kona, skaper latter. Men den stilner når han overhøvler og slår kona som må springe ut for å hente hjelp hos naboen som også har vært på guttefesten. Naboens forsøk på å roe ned mannen og snakke ham til rette får applaus. Naboens koselige dialog med sin egen kone, når han kommer hjem etter å ha roet ned den krakilske naboen, skaper mange små nikkende samtaler blant publikum.

Det er imidlertid helt stille under sluttscenen hvor den mishandlede kona gråter i sorg over sitt vanskelige liv, barna som blir så redde og husholdningspengene som hun ikke får fordi mannen har drukket opp pengene. Hennes historie får mange av kvinnene og noen av mennene blant publikum til å gråte.  Lederen for frivillighetsgruppa avslutter det hele med å skape blest om «evening couples meetings» og temamøter om å be om tilgivelse og prøve å endre seg, og om å tilgi. Hun oppmuntrer særlig menn til å delta.

24.03.2015 | Rannveig Lade