Hjem Nyheter Nyhetsarkiv 2016 33 000 hjemløse etter jordskjelvet i Ecuador

33 000 hjemløse etter jordskjelvet i Ecuador

Norsk Folkehjelps partnerorganisasjon fra El Salvador, Comandos de Salvamento, sendte redningsmannskaper til byen Portoviejo for å bistå i redningsarbeidet etter jordskjevet

Foto: Jonnie Ramos/Comandos de Salvamento

Det har gått en uke siden det store jordskjelvet rammet seks provinser langs den nordre kysten av Ecuador. Norsk Folkehjelp støtter, blant annet ved hjelp av Fagforbundet og NNN, to partnerorganisjoner, som jobber i de verst rammede områdene.

Gi din støtte!

Send smsjordskjelv” til 2160 for å støtte redningsarbeidet med 200 kr, eller sett inn valgfritt beløp på kontonummer 5005.14.00000. Merk innbetalingen med "jordskjelv".

Skjelvet, som hadde en styrke på 7,8, har til nå krevd 655 menneskeliv, mens 5000 er skadet. 33 000 mennesker bor i provisoriske boliger.

Det er de to provinsene Manabi og Esmeraldas som er verst rammet. Episenteret lå midt i turistbyen Pedernales der 90 prosent av infrastrukturen er sammenrast. Byen Portoviejo og den viktige havnebyen Manta og har også blitt hardt rammet.

Strategisk viktig infrastruktur som oljeledninger, demninger, vannkraftverk og raffinerier unngikk skade, men veinettet i de rammene provinsene er ødelagt. Man har estimert skadeomfanget til en verdi av 2 til 3 % av Ecuadors nasjonalprodukt.

Livredningsfasen er over

Første fase i nødhjelpsinnsatsen, som besto i å redde liv, er nå over. Områdene Portoviejo, Pedernales, Muisne og Jama er prioritert for videre nødhjelpsinnsats og Norsk Folkehjelp har partnere i Muisne og Pedernales.

Bondeorganisasjonen UOCE representerer medlemmer i 17 lokalsamfunn i Muisne, noen av disse er så vanskelig tilgjengelige at man ikke har status for disse enda. UOCE rapporterer om ett dødsfall, 136 raste hus og 1000 mennesker i provisoriske boliger. Organisasjonen har god kommunikasjonsflyt og er velorganiserte med ungdomsbrigader som deler ut mat og utstyr til lokalsamfunnene. De rapporterer at det har regnet kraftig de siste dagene, noe som bekymrer organisasjonen fordi det øker risikoen for tropiske sykdommer.

CNC-EA er en nasjonal bondeorganisasjon også kalt «Eloy Alfaro», der to av medlemsorganisasjonene UPOCAM og UCAPEZA opererer i henholdsvis Portoviejo og episenteret Pedernales.

UPOCAM har medlemmer fra 80 lokalsamfunn og de rapporterer om at om lag 5000 familier har mistet hjemmene sine, mens vi har problemer med å få rapporter fra UCAPEZA der jordskjelvet hadde sin opprinnelse.

Støtte fra Fagforbundet

Norsk Folkehjelp i Ecuador forteller om hvordan hele landet nå jobber sammen i solidaritet med de rammede det urfolks- og bondeorganisasjoner fra høylandet samler inn midler til mat, vann og utstyr som de sender til organisasjonene nede ved kysten. En stat som har blitt styrket de senere årene har også bidratt til å begrense katastrofen.

Samtidig sender andre land som Cuba, Venezuela, Palestina og El Salvador ( som sender mannskaper fra Norsk Folkehjelps partner Comandos de Salvamento ) nødhjelpsbrigader og redningsekspertise som på grunn av at de kom raskt på plass, har vært kritiske for å redde liv.

Norsk Folkehjelp har støttet våre partnerorganisasjoner i Ecuador med innsamlede penger. Fagforbundet har også bidratt med 100 000 kroner til våre partneres nødhjelpsarbeid, mens NNN har bidratt med 10 000 kroner øremerket redningsinnsatsen til Comandos de Salvamento.

25.04.2016 | Torunn Aaslund