Hjem Nyheter Nyhetsarkiv 2016 Aleppo brenner – stopp tønnebombene

Aleppo brenner – stopp tønnebombene

Brannmannskap forsøker å slukke brannen etter at et helikopter tilhørende den syriske hæren utførte et tønnebombenagrep mot Beyan sykehus og en markedsplass like ved i Aleppo 8. juni i år. Foto: Ibrahim Ebu Leys / Anadolu Agency / NTB Scanpix

Stans angrepene mot sivile i Aleppo! Norge og det internasjonale samfunnet må heve stemmen og Norsk Folkehjelp oppfordrer folk til å bidra.

– Det er nok å gå langs gaten for å bli drept i Aleppo, sier Rukas Ibrahim som er nødhjelpskoordinator for Norsk Folkehjelp sitt arbeid i Syria.

Til tross for delvis våpenhvile i Syria siden februar, har angrepene mot Aleppo fortsatt med uforminsket styrke. 250 000 sivile i den opprørskontrollerte delen av byen har vært under kontinuerlig angrep siden 19. april. Sykehus, skoler, markedsplasser, bolighus og moskeer bombarderes, ingen steder er trygge.  Også de som er der for å hjelpe er under angrep: Leger, sykepleiere, hjelpearbeidere, sivilforsvarsarbeidere.  Det finnes ikke et humanitært rom. Skadet infrastruktur betyr at byen mangler både vann og strøm. Befolkningen lever i konstant frykt og hver dag dør sivile.

Hvis du vil være med og markere motstand mot den grusomme utviklingen i Aleppo, kan du engasjere deg via sosiale medier under emneknaggene #aleppobrenner #stopptønnebombene eller støtte den pågående internasjonale kampanjen under emneknaggene #aleppoisburning #stopthebarrelbombs.

En av Norsk Folkehjelp sine partnere i Syria, den humanitære organisasjonen Masrrat, som jobber i Aleppo forteller:

– Situasjonen er verre enn noensinne. Det syriske folkets rop om hjelp må bli hørt.  Vi opplever stadig å få beskjed om at familier vi hjalp den ene dagen er omkommet i et angrep den neste. Også våre egne ansatte og frivillige dør og lemlestes i disse angrepene, sier Ahmad Yaser Wafai.

Norsk Folkehjelp har arbeidet i Syria siden 2012, i tett samarbeid med sekulære syriske sivilsamfunnsorganisasjoner. Partnere som bistår inne i Aleppo mens bombene faller. De bidrar med det aller mest grunnleggende: Mat og utkomme for å forsørge seg selv og familien. Vi bidrar også til at sivilbefolkningen kan beskytte seg selv og ta vare på hverandre: Førstehjelp og kunnskap om hva man gjør under brann og angrep. Slik kunnskap er viktig for at sivilbefolkningen skal øke sjansen for å overleve.

– Når jeg spør våre samarbeidsorganisasjoner hva som er deres hovedbudskap, sier de dette: Stopp tønnebombene. Det syriske regimets tønnebomber skiller ikke mellom sivil og militær eller mellom voksen og barn. De er laget for å skape mest mulig ødeleggelse og rammer alle. Et mål med tønnebombene er å spre så mye frykt at befolkningen må flykte. Da kan regimet enklere gjenerobre områder som er kontrollert av opposisjonelle, sier Trude Falch som er Syria-rådgiver i Norsk Folkehjelp og nylig kom hjem fra en reise til Syria, Irak og Tyrkia.

Internasjonalt folkelig engasjement kan ha påvirke hvordan denne grusomme krigen utspiller seg, særlig når det gjelder hvilken rolle det syriske regimet spiller og hvilke våpen de benytter. Krigens parter må respektere Geneve-konvensjonene.

– Den situasjonen vi ser i Aleppo nå er ekstraordinært grusom. Dette er ikke tiden for å lukke øynene for det som skjer. Det internasjonale samfunnet har stor påvirkning på partene. Vårt håp er at Norge og det internasjonale samfunnet skal heve stemmen. Særlig bruken av tønnebomber og andre eksplosive våpen i tettbygde sivile områder har konsekvenser så grusomme at det ikke hører hjemme selv i krig. Sivilbefolkningen skal aldri være militære mål, slik de nå er i Aleppo, sier Kathrine Raadim, leder for program utland i Norsk Folkehjelp.

Resultatene fra de siste ukenes bomberaid og tønnebomber er som følger: Mer enn 270 personer har blitt drept, og ytterligere 550 såret, ifølge AMC, Aleppo Media Center.

Les også intervjuet med helsearbeideren Osamah som rykker ut for å hjelpe når bombene har falt.

09.06.2016