Hjem Nyheter Nyhetsarkiv 2016 Kappløp mot tiden i Ecuador

Kappløp mot tiden i Ecuador

Situasjonen i Ecuador er dramatisk etter jordskjelvet som traff landet i helga. Norsk Folkehjelps partnerorganisasjon Comandos de Salvamento sender profesjonelle redningsarbeidere fra El Salvador for å bistå i redningsarbeidet.

 

Jordskjelvet traff kysten av Ecuador i 20-tiden lørdag lokal tid, og ble målt til 7,8 i styrke. Dette er ifølge myndighetene det kraftigste skjelvet som har rammet Ecuador siden 1979. Dødstallene har steget kraftig i løpet av helga. Mandag var antall døde anslått til 366, mens antall skadde var nådd 2658. Disse tallene forventes å stige ytterligere.

Norsk Folkehjelp i Ecuador

Norsk Folkehjelp har vært aktive i Ecuador siden 1985. Vår største partner er urfolksbevegelsen representert ved CONAIE, det største nettverket av urfolksorganisasjoner i landet, og deres regionale organisasjoner. Flere av våre partnere lokalt rapporterer om store skader, og vi er i tett dialog med dem.

I kystbyen Pedernales, som har 55 000 innbyggere, har så mye som 80-90% av bygningsmassen blitt lagt i ruiner.

Norsk Folkehjelps regiondirektør i Latin-Amerika, David Bergan, beskriver situasjonen som svært dramatisk.

–President Rafael Correa har erklært 60 dagers unntakstilstand og ber folk om å gi matvarer, tepper og klær til de som er rammet. Det er etablert innsamlingssentraler mange steder i landet, og det er en stor nasjonal dugnad som er på gang her nå, sier Bergan.

Norsk Folkehjelps søsterorganisasjon i El Salvador, Comandos de Salvamento , har sendt profesjonelle redningsmannskaper til Ecuador for å bistå i redningsarbeidet. Tre Comandos-mannskaper ankom Ecuador mandag, og ble sendt til Puerto Viejo i nærheten av kysten der situasjonen er verst.

–De tre er eksperter i medisinske nødstilfeller og førstehjelp, og har spesialkompetanse på letearbeid i sammenraste bygninger. De skal støtte og samarbeide med de nasjonale redningsmannskapene i letearbeidet, sier Bergan.

Redningsmannskapene har et svært vanskelig arbeid foran seg.

–Folk er desperate etter å finne sine kjære og få dem reddet ut av sammenraste bygninger i tide. Det er et kappløp mot tiden, derfor er bistanden fra redningsarbeidere fra Mexico, Venezuela, Bolivia og som nevnt El Salvador svært viktig, sier Bergan.

Norsk Folkehjelp jobber kontinuerlig med å kartlegge situasjonen i Ecuador. Vi er i tett dialog med våre lokale partnerorganisasjoner, som rapporterer store skader.

Redningsmannskaper fra Norsk Folkehjelps partnerorganisasjon i El Salvador, Comandos de Salvamento, reiser til Ecuador for å bistå i redningsarbeidet.

18.04.2016 | Julie Offerdal