Hjem Nyheter Nyhetsarkiv 2016 Litt varme på vei gjennom Europa

Litt varme på vei gjennom Europa

– Vi skal være med i en av disse bilene, sier den afghanske kvinnen bestemt med henvisning til seg selv og sine to små barn. Hun blir bedt om å vente litt.

Det er da hun bryter sammen og skriker mens hennes to små barn står der helt stille, blanke i øynene og uten tegn til noen følelsesmessige reaksjoner. – Vil dere at mine barn skal dø?

Til tross for forsikringer fra de ansatte fra Norsk Folkehjelp og IOM om at de kommer til å bli transportert til flyktningleiren i Presevo, så virker det ikke som hun stoler på det de sier. Det er vanskelig å forestille seg hva denne lille familien har opplevd frem til nå og hvilke inntrykk som har gjort barna apatiske. I nyhetsbildet får vi stadig inntrykk av folk som blir drept i forsøket på å flykte, som drukner i Middelhavet eller fryser ihjel når de har kommet til steder hvor de har trodd at de er trygge. Selv for dem som har klart seg, sitter nok mange sterke minner igjen på toppen av savnet etter familie, venner og hjemmet de forlot.

Flyktningene i Miratovac har nettopp krysset grensen inn fra Makedonia, som er omtrent en kilometer unna. De fleste begynner å gå umiddelbart mot Presevo, hvor de må registrere seg før de kan fortsette ferden mot et EU-land. Etter registrering har de mulighet til å bevege seg fritt i Serbia i 72 timer.

Advarer om minefaren

Siden flere store organisasjoner har rettet innsatsen sin inn mot Presevo, har Norsk Folkehjelp konsentrert seg om Miratovac. Her er det satt opp et mobilt varmetelt hvor flyktningene har mulighet til å slappe av, få i seg varm drikke, tilgang til internett, lade opp mobiltelefonen og ringe hjem. Det er også satt opp et mobilt medisinsk telt som er bemannet av en lege og en sykepleier. Daglig benytter mellom 50 og 60 personer seg av varmeteltet.

Da flyktningene begynte å dra gjennom Serbia i fjor sommer var Norsk Folkehjelp med på å sette opp skilt på engelsk og arabisk ved minelagte områder. Å opplyse flyktningene om disse områdene er viktig før de begynner å reise gjennom Serbia. Tilbudet som likevel virker mest populært er transport.

– Vi har prioritert eldre, syke og småbarnsfamilier, sier Miroslav, som er prosjektansvarlig for Norsk Folkehjelp i Miratovac. Norsk Folkehjelp er koordinert med andre organisasjoner, slik som IOM, og har en ambulanse til disposisjon om det oppstår akutte behov. I løpet av dagen har ambulansen blant annet fraktet en gravid kvinne og en nedkjølt toåring fra den makedonske grensen til sykehuset. Når det ikke er behov for ambulansen benyttes denne sammen med en jeep til å kjøre flyktninger fra Miratovac
til Presevo. Daglig får rundt 80 personer hjelp til å tilbakelegge strekningen.

På grunn av prioriteringen og køene begynner de fleste å gå. Da vi kjørte inn i Miratovac prøvde flere å stoppe oss og ba oss om å kjøre dem. Denne dagen er det fem minusgrader. Men det blåser kraftig, og selv med gode vinterklær finner kulden en måte å feste seg godt til kroppen på. Flere av flyktningene er dårlig kledd. De blir tilbudt varme klær av organisasjoner som holder til i Miratovac, men til tross for det er flere fortsatt tynt kledd. Muligens kan det skyldes at de ønsker å komme seg raskt videre, eller de frykter å bli stående i gjeld til noen, eller kanskje ønsker de ikke medlidenhet. Hva de føler eller ikke føler vet vi ikke.

Gir av sitt eget

For de ansatte er møtene med flyktningene sterke. De to sjåførene, legen og sykepleieren som arbeider sammen med Miroslav, kommer fra landsbyer i nærheten hvor arbeidsledigheten er svært høy. De har selv fått oppleve konsekvensene av krig. Selv om de er beskjedne og ikke sier så mye, blir vi i etterkant av besøket til flyktningleirene fortalt at de har gitt sine støvler, luer og skjerf til flyktninger som er dårlig kledd. De kan ikke stanse konfliktene i Syria og Afghanistan, men de bidrar med sitt for å gjøre livet til flyktningene litt bedre.

22.03.2016 | Arshad M. Ali