Hjem Nyheter Nyhetsarkiv 2016 Nødhjelp til evakuerte fra Aleppo

Nødhjelp til evakuerte fra Aleppo

Titusener av mennesker er evakuert fra Øst-Aleppo siden forrige uke. Bildet viser en syrisk gutt som er evakuert til Khan al-Assal-regionen vest for Aleppo by. Foto: Baraa Al-Halabi / AFP / NTB Scanpix

Norsk Folkehjelps partnerorganisasjoner er på plass med nødhjelp til familiene som nå evakueres fra Aleppo.

Siden forrige uke er titusener av mennesker evakuert fra Øst-Aleppo. De evakuerte fraktes til mottakssentre utenfor Aleppo by. Norsk Folkehjelps partnerorganisasjoner deler ut varm mat til kvinner, barn og menn som er evakuert.

– Mange av de som nå blir evakuert har flyktet fra hjemmene sine uten noe annet enn klærne de gikk i. De har vært beleiret i flere måneder og har manglet mat, vann og medisiner. Det er av kritisk betydning at de får hjelp så snart de er ute av Øst-Aleppo, sier Norsk Folkehjelps Midtøsten-rådgiver Trude Falch.

Norsk Folkehjelps humanitære partnere er med i World Food Programmes Food Security Cluster, og koordinere matvarehjelp med FN, Røde Kors og andre humanitære aktører. Partnerorganisasjonen Shafak har blitt bedt av FNs nødhjelpskoordinator om å være konktaktpunkt for et av mottakssentrene for internt fordrevne for å bidra til å dekke behovene for dem som nå har flyktet fra Aleppo.

Partnerorganisasjonen Masrrat er i gang med matutdeling ved motakssentre og til evakuerte som bor hjemme hos familie eller venner på landsbygda utenfor Aleppo by.

– De evakuerte er i svært dårlig forfatning. De er i trygghet nå, men vi vet ikke hvordan situasjonen blir i området framover, sier Zaher Alsayed, prosjektkoordinator i Masrrat.

I området rundt Aleppo er temperaturene nede på frysepunktet, og vinterkulda kan bli livstruende for de som nå har flyktet fra hjemmene sine.

– Nødhjelpen fra våre partnerorganisasjoner vil bidra til å holde dem i live de første dagene, før de kan flytte videre til familie eller etablerte flyktningleire, sier Trude Falch.

Hvis du vil støtte Norsk Folkehjelps arbeid kan du sende SYRIA til 2160 (200kr), søke opp Norsk Folkehjelp i Vipps, eller se her for andre alternativer .

Fakta om Norsk Folkehjelps humanitære arbeid i Syria:

  • Norsk Folkehjelp jobber i Syria i provinsene Aleppo og Hasakah. Vi jobber i partnerskap med lokale, sekulære organisasjoner.
  • Partnerorganisasjonene driver matutdeling til de mest utsatte, og gir kontantstøtte slik at folk selv kan kjøpe det de trenger til livsopphold. Mottakerne av nødhjelpen er sårbare familier som ikke har grunnlag for å klare seg selv, for eksempel enslige kvinner med barn og familier med sterkt handikappede eller syke familiemedlemmer.
  • Partneres lokalkunnskap gjør det mulig å få hjelpen frem til sivilbefolkningen i områder svært få andre hjelpeorganisasjoner har tilgang til. Observatører på bakken overvåker det humanitære arbeidet og sikrer at hjelpen kommer fram dit den skal.
  • Enkelte områder av Syria er så stabile at det er mulig å drive litt mer langsiktig innsats for å sikre at folk får et økonomisk grunnlag og kan forsørge seg selv. I de kurdiskkontrollerte områdene i Hasaka-provinsen er Norsk Folkehjelp i gang med støtte til å rehabilitere jordbruk og husdyrhold.
  • I tillegg yter vi bistand til syriske og palestinske flyktninger i Libanon.

Les mer om Norsk Folkehjelps arbeid i Syria her.

22.12.2016 | Julie Offerdal