Hjem Nyheter Nyhetsarkiv 2016 Nytt treningssenter for minehunder i Kambodsja

Nytt treningssenter for minehunder i Kambodsja

Åpningen av det nye treningssenteret for hunder i Siam Reap, Kambodsja.

– Norsk Folkehjelp er nå i stand til å levere ferdigtrente hunder til Norsk Folkehjelps programmer og til andre mineoperatører over hele verden sammen med en støttepakke for overføring, oppfølging og overvåking, sier Aksel Steen-Nilsen, landdirektør for Norsk Folkehjelp Kambodsja. 6. mai åpnet Norsk Folkehjelps nye opplæringssenter for minehunder i Siam Reap, Kambodsja.

Aksel Steen Nilsen, Country Director NPA Cambodia. officially opening the Dog Training Centre.

På hundesenteret skal Norsk Folkehjelp avle og trene hunder til å søke etter miner, klasebomber og andre eksplosive rester etter krig. Minehunder (MDDer) og eksplosivhunder (EDDer) er viktige i den verktøykassen som er nødvendig for å rydde landområder for miner og andre eksplosiver og det er forventet at hundesenteret skal være en ledende leverandør til mineryddingsoperatører.

Hunder har en ekstremt følsom luktesans og er i stand til å skille mellom eksplosiver og skrapmetall, noe som gjør dem mer effektive enn manuelle metalldetektorer. Dette er svært viktig på gamle slagmarker. Ettersom mineryddingsoperatører og nasjonale myndigheter blir stadig mer klar over fordelene ved å bruke hunder til mine- og eksplosivrydding  er etterspørselen etter MDDer og EDDer stadig økende.

Norsk Folkehjelps hundesenter i Siem Reap har i hovedsak spesialisert seg på å trene eksplosivhunder og hunder til bruk i teknisk kartlegging tilpasset for å løse klaseammunisjonsproblemet i Sørøst-Asia-regionen. Hunder som er trent i teknisk kartlegging er i stand til å effektivt søke over store landområder etter eksplosiver. Utstyrt med GPS-kamera og headset kan disse hundene uten halsbånd søke gjennom tett vegetasjon etter eksplosiver.

Dette setter opp farten på ryddeprosessen ved å fokusere de kostbare rydderessursene til områder som faktisk er forurenset og raskt frigjøre trygge områder slik at lokalsamfunnet kan ta dem i bruk. Teknisk kartlegging er den vanskeligste søketeknikken for en hund og bare et fåtall hunder har de riktige egenskapene for å effektivt kunne bli trent opp i denne teknikken.

Norsk Folkehjelps teamleder Heng Sambo og hundefører Chan Ratana med hunden Onada viser de ulike teknikkene som de trener på: minehunder, eksplosive hunder og hunder for teknisk kartlegging.

Hundene trenes ved hjelp av standard operasjonsprosedyrer, og søkemønstrene er skreddersydd til oppdraget. Hundene som blir trent ved hundesenteret i Kambodsja behersker en rekke ulike søketeknikker for mineryddingsoperatører, og vil kunne bli sendt ut over hele verden for å løse forskjellige oppgaver.

Hundesenteret har har i dag 10 hunder i trening, i tillegg til fem valper, og fire hunder utplassert til Norsk Folkehjelps virksomhet i Ratanakiri-provinsen i Kambodsja.

Norsk Folkehjelp bruker belgiske Malinois-hunder som er sterke, korthåret med et robust jaktinstinkt. Hver hund er underlagt strenge utvalgskriterier basert på egenskaper og går gjennom et intensivt fysisk treningsprogram for å opprettholde den styrke som kreves for å arbeide i feltet.

I løpet av 2016 planlegger hundesenteret å utplassere ti hunder, og avle og trene tre kull. Norsk Folkehjelps hundespesialister begynne å trene hundene mens de er valper, og hundene blir lært opp til å finne leketøyet sitt, som kalles "Kong" og som er deres livslange belønning. Ved 18 måneders alder er hundene ferdig opplært og kan oppdage mikroskopiske biter av eksplosiver i et åpent landskap med identiske forhold som et reellt farlig område.

Norsk Folkehjelp legger stor vekt på å ivareta hundenes helse og velvære, og tilbyr veterinæromsorg av internasjonal standard og spesialtilpassede kostholdsplaner.

Norsk Folkehjelp er en global ekspert på trening av minehunder etter mange års erfaring i å levere hunder rundt om i verden fra Norsk Folkehjelps globale treningssenter for minehunder i Sarajevo.

25.05.2016 |