Hjem Nyheter Nyhetsarkiv 2016 Vannmangel påvirker matsikkerheten til selvbergende palestinere på Vestbredden

Vannmangel påvirker matsikkerheten til selvbergende palestinere på Vestbredden

70 år gamle Najla’a Abu Mershed har fått utstyr fra Food Security and Livelihoods Project til å dyrke grønnsaker i hagen. Foto: Khalil Zaquot.

Siden starten av juni 2016 har titusenvis av palestinere på Vestbredden fått merke de negative konsekvensene av drastiske kutt i vannforsyningen.

Ansvarlig for kuttene er Israels nasjonale vannverk, Mekorot, som kontrollerer vannressursene på Vestbredden. De hardest rammede områdene er Salfitregionen og tre landsbyer øst for Nablus. Lignende brudd i vannforsyningen ble iverksatt i de samme områdene i juli i fjor.

Ifølge landbruksingeniør Azzam Shabib i Beita Women Development Society i Nablus, har dette stor innvirkning på jordbruksaktiviteten på Vestbredden, spesielt i landsbyene nær Nablus.

- Resultatet av kuttene er at bøndene har blitt nødt til å begrense jordbruksaktiviteten for å sikre nok drikkevann og vann til husholdningsbruk, sier Shabib.

Gir storfamilie støtte til å dyrke sesongbaserte grønnsaker

The Food Security and Livelihoods Project er del av Norsk Folkehjelps humanitære respons i Palestina. Sammen med vår lokale partner Beita Women Development Society tilbyr vi inntektsgivende støtte til sårbare lokalsamfunn i landsbyene Beita, Qusra, Yanoun og Aqraba, sørøst fra Nablus. Jordbruksaktiviteter som grønnsaksdyrking i kjøkkenhager og verpehøns reduserer sårbarheten, og sikrer matproduksjon.

- Hver morgen når jeg ser at det gror i kjøkkenhagen, blir jeg fylt med liv, sier 70 år gamle Najla’a Abu Mershed.

Før den 25 mål store familiegården ble konfiskert av den israelske bosettingen Gittit, brukte hun å dyrke grønnsaker sammen med moren og søstrene sine. I dag bruker Najla’a den lange jordbrukserfaringen sin til å sikre familien egenproduserte grønnsaker i Aqraba, en landsby i utkanten av Nablus på nordsiden av Vestbredden.

Her bor hun sammen med sin arbeidsledige sønn, svigerdatter og deres syv barn. Ved å kombinere tradisjonell jordbrukserfaring med ny kunnskap har Najla’a og hennes 35 år gamle svigerdatter Alia lykkes i å skape en blomstrende kjøkkenhage av tidligere ubrukt jord.  

Gjennom Food Security and Livelihoods Project har hun fått frø, vannpumpe, vanntank, nylon, vannspreder og annet utstyr som trengs for å starte en kjøkkenhage. Hun har også fått opplæring i jordbruksteknikker.

For Najla’a og Alia har hagen blitt et samlingssted for hele familien.

- Det har blitt mer enn en kjøkkenhage, det har blitt en sosial møteplass hvor sønnene og sønnesønnene mine møtes, forklarer Najla’a.

I kjøkkenhagen dyrker Najla’a nok grønnsaker til å dekke familiebehovet. De sparer rundt 400 amerikanske dollar hver vekstsesong, som går til å kjøpe varer de ikke kan produsere selv.

En mulig løsning for å møte vannbehovet til kjøkkenhagen ville vært å installere sisterner som samler opp overskuddsvannet.

- Hadde vi hatt sisterner til å samle opp vannet, hadde vi kunnet dyrke grønnsaker hele året, avslutter Najla’a.

22.08.2016 | Khalil Zaquot