Hjem Nyheter Nyhetsarkiv 2016 Vant frem mot vin-farmerne

Vant frem mot vin-farmerne

Fagforeningen CSAAWU får støtte fra Norsk Folkehjelp gjennom partnerorganisasjonen The Trust for Community Outreach and Education (TCOE). Med støtte fra blant annet Norsk Folkehjelp klarte CSAAWU å sørge for at de 220 familiene til de streikende fikk et minimum av mat og andre nødvendigheter de 14 ukene streiken varte. Foto: CSAAWU

Jeg hadde aldri forestilt meg at 220 landarbeidere i streik kunne skape så mye opmerksomhet, sier Deneco Dubé fra fagforeningen CSAAWU. Etter 14 uker med streik vant landarbeiderne på vingården Robertson Winery i Sør-Afrika frem med noen av sine krav.

I Western Cape-regionen i Sør-Afrika er det om lag 200.000 mennesker som arbeidere på vingårder. Selskapet Robertson Winery består av 35 vingårder, og det var 220 fabrikkarbeidere ved disse som i september la ned arbeidet og gikk ut i streik.

Deneco Dubé fra fagforeningen CSAAWU har selv jobbet som landarbeider på en vingård.

– Dette er arbeidere som jobber med tapping og pakking av vinen. Vingårdene praktiserer et skille mellom svarte og hvite arbeidere, hvor hvite har stor frihet, mens svarte må stemple seg inn og ut tre ulike steder – noe som kan ta mer enn en time, de har 20 minutters pause totalt i løpet av en 12-timers arbeidsdag, og får mye dårligere betalt, forteller Deneco Dubé fra fagforeningen CSAAWU, som organiserer drøyt 3000 vingårdsarbeidere.

Han besøker Oslo for å møte blant annet representanter fra Vinmonopolet. Norsk Folkehjelp støtter CSAAWU gjennom partnerskapet med The Trust for Community Outreach and Education (TCOE).

Vinen fra Robertson Winery er svært populær i Norge. Ifølge Aftenposten solgte Vinmonolpolet drøyt 180.000 liter vin produsert på Robertson Winery i fjor.

– 75 prosent av vinen fra Robertson Winery går til eksport, spesielt til Skandinavia. Farmerne tjener store penger på lidelsen våre brødre og søstre utsettes for, og skandinaver nyter vinen sin uten å kjenne til de forferdelige forholdene landarbeiderne lever under, sier Dubé, som selv har bakgrunn som landarbeider på en vingård.

Les også Norsk Folkehjelps kronikk på NRK Ytring: Vin med smak av apartheid

Fakta om CSAAWU (The Commercial, Stevedoring, Agricultural and Allied Workers Union)

  • Fagforening for landarbeidere dannet i Robertson–området i Western Cape-regionen i Sør-Afrika.
  • Ble grunnlagt i 2006 for å kjempe mot de grufulle forholdene mange av Sør-Afrikas landarbeidere lever under.
  • Bare 4 prosent av Sør-Afrikas landarbeidere er organisert, og de har historisk hatt det laveste lønnsnivået i landet.
  • I løpet av de siste tjue årene har mange landarbeidere mistet jobbene sine og blitt kastet ut fra gårdene de har bodd på, ofte i generasjoner.

Fortvilte familier

Kravene fra CSAAWU var at arbeiderne skulle få mulighet til å organisere seg, og at månedslønna heves til 8500 rand (om lag 5500 kroner).

– Dette var ikke en streik vi ønsket, vi ble tvunget inn i den av ledelsen ved Robertson Winery. Vi ønsket å fortsette forhandlingene, men Robertson svarte med å si at alle krav som rettes mot dem oppfattes som en krigserkæring, sier Dubé.

Etter en streik i 2012 fikk CSAAWU gjennomslag for noen av sine krav, men ingen av disse ble innfridd i ettertid, og landbruksmyndighetene i Sør-Afrika har ikke gjort noe for å tvinge farmerne til å følge opp avtalen fra den gangen.

– Isteden tok farmerne hevn mot arbeiderne som sto opp for sine rettigheter med masseoppsigelser og utkastelser. Vi fikk fortvilte henvendelser fra familer som opplevde å bli kastet ut av hjemmene sine, få møblene sine dumpet i grøfta og husene jevnet med jorda av bulldosere. De hadde ikke annet valg enn å flytte inn i skur uten strøm og med elendige sanitærforhold i utkanten av byene, forteller Dubé.

CSAAWU har studert regnskapene til Robertson Winery.

– Tallene viser at i 2015 omsatte de for 613 millioner rand. 11 millioner rand gikk til å lønne 259 arbeidere. Derfor synes vi at vårt krav om en økning av månedslønna til 8500 rand er rimelig. I dag tjener mange svarte landarbeidere 3500 rand per måned, og det kan de ikke leve av, sier han.

CSAAWU ønsker å bygge relasjoner med skandinaviske forbrukere og fagforeninger for å skape internasjonal solidaritet for sitt arbeid. Etter dokumentaren “Bitre druer” , som ble vist på NRK Brennpunkt tidligere i år, kom omsider sørafrikanske myndigheter på banen.

– De gjenomførte undersøkelser og fant at samtlige vingårder bryter med arbeidernes grunnleggende rettigheter. Mange landarbeidere har ikke tilgang til rent drikkevann, og de jobber med farlige sprøytemidler uten beskyttelsesutstyr. Mange tjener så lite at de sulter, sier Dubé.

Blir vist et glansbilde

Western Cape-regionen står for om lag 20 prosent av Sør-Afrikas BNP, og vinproduksjon er en sentral næringsvei i området. Totalt importerer de nordiske landene mer enn 50 millioner vin fra Sør-Afrika hvert år.

– Et av våre krav til Vinmonopolet er at de må la oss opprette et overvåkningsorgan som kan dokumentere at det faktisk skjer endringer. Når representanter for skandinaviske selskaper og organisasjoner kommer til Sør-Afrika blir de vist et glansbilde uten rot i virkeligheten, og de får kun snakke med landarebidere som er så redde for farmerne at de sier det de har fått beskjed om, sier Dubé.

Med støtte fra blant annet Norsk Folkehjelp klarte CSAAWU å sørge for at de 220 familiene til de streikende fikk et minimum av mat og andre nødvendigheter de 14 ukene streiken varte.

– Farmerne forsøkte å få CSAAWU til å bukke under ved blant annet å trekke oss for retten for hver minste lille ting. Vi har betalt 160.000 rand i rettslige utgifter, men har heldigvis klart oss takket være gode støttespillere, sier Dubé.

Forberedt på nye kamper

Farmerne har også svart med å øke bruken av sesongarbeidere og immigranter.

– Vi inviterer også dem til å organisere seg hos oss, for vi ønsker å stå sammen med alle våre søstre og brødre i denne kampen, sier Dubé.

Selv om CSAAWU langt fra vant fram med alle sine krav valgte de likevel å avslutte streiken etter 14 uker.

– Det var en strategisk beslutning. Dette var ikke en streik vi var forbreredt på, og nå skal vi mobilisere alle medlemmene våre og rekruttere så mange nye vi kan, og så skal vi forberede oss på nye kamper. Denne streiken har vist oss at det er mulig å oppnå forbedringer for landarbeideren hvis vi bare står sammen – jeg hadde aldri forestilt meg at 220 landarbeidere i streik kunne skap så mye opmerksomhet, sier Dubé.

CSAAWU har henvendt seg til Robertson Winery for å gjenoppta forhandlingene rundt landarbeidernes bo –og arbeidsforhold, men fått til svar at de ikke har tid til møter.

– De har tid til å ødelegge livene til landarbeiderne, men ikke til å diskutere tiltak som kan forbedre livene deres. Det er slike mennesker vi forholder oss til, sier Deneco Dubé.

22.12.2016 | Sissel Fantoft