Hjem Nyheter Nyhetsarkiv 2016 Varme møter

Varme møter

Blogger Kristin Gjelsvik engasjerer seg sterkt for flyktninger, og var glad for å kunne bidra under Menneskebiblioteket på Dikemark.

Alt kan spørres om så lenge det gjøres med respekt, er utgangspunktet når Menneskebiblioteket med norske kjendisbøker besøker Dikemark asylmottak. Latteren sitter løst i gruppene hvor asylsøkere og kjente nordmenn er samlet.

Tekst: Sissel Fantoft Foto: Ellen Johanne Jarli

Menneskebiblioteket

Menneskebiblioteket er et interaktivt bibliotek hvor du kan låne et menneske på samme måte som du låner en bok på biblioteket.

I "boksamlingen" finner du levende mennesker vi ofte har fordommer mot, for eksempel homofile, muslimer eller hiv-positive.

Menneskebiblioteket ble arrangert for første gang på Roskildefestivalen i 2000, med 75 bøker som ble lånt ut over 1000 ganger på en uke.

Norsk Folkehjelp tok konseptet til Norge i 2003 og vi har utviklet metoden til å passe spesielt for skoler og arbeidsliv.

Les mer om Menneskebiblioteket her

Norsk Folkehjelp har i flere år drevet Menneskebiblioteket, hvor ”boksamlingen” består av levende mennesker. For første gang er det norske kjendiser som utgjør bøkene – og de møter asylsøkere fra ulike steder i verden på Dikemark asylmottak i Asker. At tiltaket er populært vitner det store oppmøtet av beboere om. De fire gruppene er delt inn etter språk og består av mennesker fra Afghanistan, Syria/Irak, Somalia og Eritrea.

– Vi i Norsk Folkehjelp tror på at det er mennesker som forandrer verden. Men vi gjør det ikke alene – men ved å bli kjent med hverandre. Jeg har mange fordommer mot mennesker jeg ikke har møtt, og det gjør at jeg blir usikker. Hvem er de? Hva tror de på? Når jeg setter meg ned og snakker med dem finner jeg ofte ut at vi har mer til felles enn det jeg forestilte meg, sier generalsekretær Sunniva Ørstavik i Norsk Folkehjelp.

Det er bakgrunnen for at Norsk Folkehjelp denne dagen har invitert tre norske kjendiser for å møte beboerne på Dikemark Asylmottak: Sprinter Ezinne Okparaebo, blogger Kristin Gjelsvik og rapper Don Martin. Den fjerde ”boken” er kommunikasjonssjef i Norsk Folkehjelp, Håkon Ødegaard.

– Han representerer en helt vanlig norsk mann. Til sammen utgjør disse gjennomsnittsnordmannen, sier Ørstavik.

De fire bøkene roterer mellom gruppene. Først får beboerne på Dikemark asylmottak stille spørsmål til dem, og etterpå kan ”bøkene” spørre beboerne om det de lurer på.

Håkon Ødegaard, kommunikasjonssjef i Norsk Folkehjelp, var en av nordmennene som kunne lånes i Menneskebiblioteket.

Fin opplevelse

Hver gruppe har en egen tolk, slik at alle kan delta. Spørsmålene handler om alt fra hva unge mennesker i Norge gjør på fritiden og hvordan utdanningssystemet i Norge fungerer til hvorfor det er så mange nordmenn som ikke ønsker at mennesker på flukt skal få bli i Norge.

– Det var vondt å høre de har fått med seg at mange nordmenn er skeptiske til asylsøkere. Jeg forsikret dem om at det slett ikke gjelder alle – vi er mange som er glade for alle de fantastiske og ressurssterke menneskene som kommer hit, sier Kristin Gjelsvik.

Hun er en av Norges mest kjente bloggere og med i TV2-serien ”Bloggerne”. Hun har også deltatt i ”Robinson-ekspedisjonen”. Nylig reiste hun til Lesvos for å delta i det frivillige arbeidet med å ta imot nyankomne flyktninger.

– Jeg er veldig engasjert i flyktningspørsmål, og ønsket å se med egne øyne hva som skjer, og gjøre noe mer enn å bare skrive om det. Det var en grusom opplevelse, men samtidig flott å se det fantastiske arbeidet som de frivillige gjør. Jeg har lenge tenkt på å gjøre noe på mottak her hjemme, derfor nølte jeg ikke et sekund da denne forespørselen kom, sier Gjelsvik, som også har begynt på arabiskkurs for å kunne kommunisere enda bedre.

– Beboerne forteller at de hver onsdag arrangerer kafé her, så jeg kommer garantert tilbake, for dette har vært en fin opplevelse. Men det er deprimerende å se de slite bygningene asylsøkerne bor i –  ingen nordmenn ville bodd slik! Jeg har spurt om jeg kan få en omvisning, slik at jeg kan formilde situasjonen til dem som følger bloggen min, sier hun.

Det var vondt å høre de har fått med seg at mange nordmenn er skeptiske til asylsøkere. Jeg forsikret dem om at det slett ikke gjelder alle, forteller Kristin Gjelsvik.

Godt tiltak

At en populær blogger som Kristin Gjelsvik har påvirkningskraft er en av kommentarene under blogginnlegget hennes fra Dikemark mottak et eksempel på:

”Kjære Kristin – det er faktisk takket være deg at jeg har fullstendig endret mening om hele denne flyktningersituasjonen. Så det nytter altså, den jobben du gjør. Før var jeg veldig negativ, men du har fått meg til å forstå at dette er jo mennesker, akkurat som meg. Tenk om det hadde vært meg. Jeg kribler etter å bidra, så jeg får sette igang å få gjort noe… tusen takk igjen!!”

- Det er forferdelige omstendigheter som har gjort at disse menneskene måtte flykte fra hjemmene sine. All ære til Norsk Folkehjelp for den strålende innsatsen de gjør, det er en fantastisk organisasjon og jeg er så glad for å være her i dag, sier Gjelsvik.

Sprinter Ezinne Okparaebo lærte mye selv av å være med på Menneskebiblioteket.

Også Ezinne Okparaebo var glad for at hun takket ja til å være ”bok” i Menneskebiblioteket.

– Jeg fikk veldig gode og interessante spørsmål. Jeg kom selv til Norge fra Nigeria da jeg var ni år gammel så jeg har også erfart hvordan det er å komme til et nytt land. I tillegg til å svare på spørsmål har jeg selv også lært mye av å være her i dag, sier hun.

Don Martin mener at Menneskebiblioteket er et godt tiltak.

– Det er interessant å snakke med mennesker fra ulike deler av verden og høre hva de synes og mener, sier han.

Somaliske Halimo Salad fikk svar på flere ting hun lurer på fra kjendisbøkene.

– Vi som bor her på mottaket kjenner ikke så mange nordmenn, så det var veldig hyggelig å snakke med dem. Vi tror gjerne at vi er veldig forskjellige, men nå vi sitter sånn og snakker sammen så finner vi ut at vi egentlig er ganske like. Det var veldig hyggelig å både kunne stille spørsmål til dem og svare på det de lurte på, sier hun.

Jeg har mange fordommer mot mennesker jeg ikke har møtt, men når jeg snakker med dem finner jeg ofte ut at vi har mer til felles enn det jeg forestilte meg, sier generalsekretær Sunniva Ørstavik i Norsk Folkehjelp.

Det er interessant å snakke med mennesker fra ulike deler av verden og høre hva de synes og mener, sier rapper Don Martin.

21.03.2016 | Sissel Fantoft / Ellen Johanne Jarli