Hjem Nyheter Nyhetsarkiv 2017 – Alle ble skutt i ryggen

– Alle ble skutt i ryggen

Bilde fra bosetting som myndighetene vil tvinge folk til å forlate. Foto: Abahlali baseMjondolo

Norsk Folkehjelp-partner i Sør-Afrika melder om angrep og drap på medlemmer. – En alvorlig hendelse som føyer seg inn i en lang rekke av overgrep mot sivilbefolkningen og sivilsamfunnet, sier Kathrine Raadim, leder for program utland i Norsk Folkehjelp.

I dag kom vi under et alvorlig angrep fra myndighetene. En person er bekreftet død, to personer er i kritisk tilstand og på sykehus og flere andre er såret. Alle ble skutt i ryggen, skriver slumbeboernes organisasjon Abahlali baseMjondolo i en pressemelding i går kveld.

Organisasjonen består av et bredt nettverk av slumbeboere som kjemper for å gjøre levekårene bedre. Til tross for forhandlinger og løfter fra myndighetene om utvikling og utbedring av boliger for de mange tusen marginaliserte i Sør-Afrika er slumbeboerne stadig utsatt for utkastelser, trusler og drapsforsøk fra lokalpolitikere som allierer seg med gangstere.

20160924-DSC_0295

S’bu Zikode t.h., Thapelo Mohapi i midten. Foto: Torunn Aaslund/Norsk Folkehjelp

– Det var som en krigssone. The Land Invasion Unit snakket ikke med noen. De bare begynte å skyte. Intensjonen var åpenbart å drepe og lære oss en lekse, skriver organisasjonen videre.

The Land Invasion Unit er har som oppgave å bekjempe ulovlig okkupasjon av land, men har blitt sterkt kritisert for sin fremgangsmåte. Abahlali baseMjondolo har i flere omganger vunnet frem i rettsvesenet fordi myndighetene begår utkastelser som er i strid med landets grunnlov. Der heter det blant annet at en utkastelse ikke er lovlig dersom det fører til hjemløshet. For de fleste fattige i slummen finnes det ikke noe annet bo-alternativ.  Les mer om forholdene for slumbeboerne i Sør-Afrika i denne reportasjen.

Apartheid ikke over for alle.

Organisasjonen forteller om et økende antall brutale utkastelser. Gårsdagens angrep skjer samtidig som den sør-afrikanske fagforeningen CSAAWU er i Norge for å motta Arthur Svensson-prisen for sin innsats for vingårdsarbeideres rettigheter. De forteller om et sterkt segregert samfunn hvor myndighetene slår hardt ned på fattiges forsøk på å bedre egne levekår gjennom organisering og protest.

– De hindrene våre partnere i Sør-Afrika møter i sin kamp for et verdig liv, viser at det i praksis er langt å gå for et Sør-Afrika som på papiret er ferdige med apartheid. I dag troner landet på topp når det gjelder sosial ulikhet, og vi ser at folkelig organisering slås hardt ned på, sier Kathrine Raadim, leder for program utland i Norsk Folkehjelp.

Pressemeldingen er signert organisasjonens president S’bu Zikode og generalsekretær Thapelo Mohapi, som begge har gjestet Oslo og Norge i regi av Norsk Folkehjelp. Under følger pressemeldingen i sin helhet.

Thapelo Mohapi om slumbeboernes situasjon under Fighting Inequality, arrangert i Oslo i regi av Norsk Folkehjelp, november 2016:

 

Abahlali baseMjondolo Press Statement, 13.06.17

One death and several injuries in Marianhill, three arrests in Kranskop

Today we came under serious attack from the Land Invasions Unit in eMansenseni in Marianhill. One person is confirmed dead, two are in a critical condition in hospital and a number of others are injured – all shot in the back. It was a war zone. The Land Invasions Unit didn’t talk to anyone. They just fired live ammunition. The intention was clearly to kill, to teach a lesson.

There was also an eviction in Kranskop resulting in three arrests.

Brutal evictions are on the rise across Durban. Protest is also coming under serious repression. Just two weeks ago we lost baby Jayden Khosa to a police attack in Clare Estate.

Ten months ago Zandile Gumede became the new mayor. We were told that she was going to be a caring mayor. Now violent and illegal evictions, and violent repression of protest, have returned. Our members have suffered more than ten evictions. We are being killed.

We will issue a detailed statement tomorrow and announce a major protest action in central Durban.

14.06.2017 | Hilde Sofie Pettersen