Hjem Nyheter Nyhetsarkiv 2017 Drap på den colombianske aktivisten Ruth Alicia Lopez Guisao

Drap på den colombianske aktivisten Ruth Alicia Lopez Guisao

Norsk Folkehjelp fordømmer drapet på Ruth Alicia Lopez Guisao i Medellin, Colombia torsdag 2.mars.

Gusiaso var en bondeleder og menneskerettighetsforkjemper og var tilknyttet to av Norsk Folkehjelps  partnere; Congreso de los Pueblos og Coordinador Nacional Agrario (CNA). Hun ble skutt av to menn mens hun var på familiebesøk i Medellin.

Et av mange drap

Drapet på den kjente aktivisten og sosiale lederen Ruth Alicia Lopez Guisao, er dessverre bare et av mange drap begått av paramilitære grupper i Colombia. Norsk Folkehjelp og Colombiaforum, er derfor svært bekymret for det voldsomme omfanget av drap og overgrep mot de som organiserer seg for å forsvare menneskerettighetene i Colombia. I løpet av 2016 er det rapportert mellom 80 og 120 drap på menneskerettighetsforkjempere og politiske aktivister i landet. I de første ni ukene av 2017 ble det rapportert om 25 drap på menneskerettighetsforkjempere og sosiale ledere. 

Det er helt avgjørende at det øyeblikkelig gjennomføres tiltak for fysisk og politisk beskyttelse av denne gruppen sivilsamfunnsaktører, med søkelys på preventive tiltak for å unngå nye angrep. For å få til dette er det avgjørende at colombianske myndigheter anerkjenner at angrepene på menneskerettighetsforkjempere er systematiske og ikke tilfeldige.

Norsk Folkehjelp har sammen med Colombiaforum sendt et brev til utenriksminister Børge Brende der vi ber om at han tar opp med colombianske myndigheter den økende volden i landet.

Se brevet her:

Colombiaforum-Brev til Børge Brende
03.03.2017