Hjem Nyheter Nyhetsarkiv 2017 Først framme med nødhjelp i Mosul

Først framme med nødhjelp i Mosul

Nødhjelpspakkene som familiene i Mosul får utdelt inneholder blant annet ris, olje, linser, bulgur, bønner og te. Hver eske med mat inneholder nok til å mette en familie i om lag to uker. Foto: Craig McInally

Når områder av Mosul blir frigjort fra ISIL, er Norsk Folkehjelps partnerorganisasjoner først framme med nødhjelp. – Folk er glade for friheten, men stemningen er fortsatt veldig spent, sier programansvarlig Umelto Labetubun.

I Mosul jobber Norsk Folkehjelp sammen med organisasjonene Kurdish Human Rights Organization (KHRO) og Zhya Organization om førstelinjerespons til sivile i Mosul like etter at irakiske og kurdiske styrker har drevet ISIL ut av nabolaget.

– Vi blir oppringt av militæret eller myndighetene med beskjed om hvilke områder som er frigjort. Fordi vi jobber sammen med små organisasjoner med god lokalkunnskap kan vi reagere fort og være på plass med nødhjelp i løpet av noen få timer. Vi deler ut pakker med nok mat som rekker til to uker, fram til de større organisasjonene og FN-apparatet får organisert responsen, sier Labetubun.

Mosul har vært kontrollert av ISIL siden juni 2014. Det er et opprørende syn som møter Norsk Folkehjelp og partnerorganisasjonene når de kommer fram til områder hvor islamistgruppen akkurat har blitt drevet ut.

– Det er store ødeleggelser, både på hus, veier og infrastruktur. Det er søppel overalt. Folk mangler elektrisitet og vann. Det er veldig trist, sier Labetubun.

Hører eksplosjoner i nærheten

Etter hvert som offensiven mot ISIL har rykket fram har islamistgruppen endret taktikk og bruker i økende grad selvmordsbombere og hjemmelagde droner.

– Under flere av matutdelingene vi har vært med på har vi hørt eksplosjoner i nærheten. Folk vi møter er glade for at ISIL er ute av nabolaget, men de er nervøse og vi merker at det er spent stemning.

For å begrense risikoen under nødhjelpsutdelingene må organisasjonene dele opp utdelingen i flere omganger og sørge for å ikke oppholde seg mer enn noen timer på samme sted. Nødhjelpen kan tiltrekke seg store menneskemengder, og være et interessant mål for eksempel for selvmordsbombere.

Miner plassert i skolebygg

I tillegg til nødhjelp jobber Norsk Folkehjelp med rydding av improviserte miner som ISIL har lagt ut på veier, i bygninger og annen infrastruktur.

– I et av nabolagene vi besøkte snakket jeg med en lærer, som fortalte at det var plassert eksplosiver i skolebygningen, så de kunne ikke slippe barna inn. Selv om ISIL er drevet vekk, er det mange utfordringer igjen for sivilbefolkningen, sier Labetubun.

For å begrense risikoen for folk i de frigjorte områdene planlegger Norsk Folkehjelp også innsats for å lære sivilbefolkningen om minerisiko og hvordan de kan beskytte seg selv mot faren fra improviserte miner.

Selv om forholdene er vanskelige, velger mange sivile å bli i byen og bo i ødelagte bygninger eller hos familie, heller enn å flytte til flyktningleirene utenfor byen.

– De ønsker å bli i nabolagene sine og leve et normalt liv, selv om de mangler mye. Situasjonen blir gradvis mer normalisert. For noen måneder siden var det nesten ingen aktivitet i gatene. Da vi sist var i byen var flere markeder åpne, det var folkeliv og både menn og kvinner var ute.

– Det gjør inntrykk å møte folk i de frigjorte områdene. Barna er skitne og kloakken er åpen i gatene, men folk er så sterke. De smiler og gir oss fredstegnet. Alle ISIL-logoene og ulike slagordene som har vært malt på vegger har blitt malt over og mennene vi snakket med var lettet over å få lov til å barbere sjegget sitt igjen, sier Craig MacInally, som jobber med minerydding i området.

Stort behov for hjelp

I løpet av offensiven mot Mosul har partnerorganisasjonene delt ut pakker med mat til 6400 familier i Mosul by og områdene rundt. Ytterligere 2000 familier har fått leveranser av rent drikkevann. Umelto Labetubun og medarbeiderne vil gjerne oppskalere innsatsen og hjelpe mange flere, men trenger mer støtte.

– Det er viktig med denne typen prosjekter hvor vi kan respondere kjapt, så folk i de frigjorte områdene ikke må vente i dager og uker på å få hjelp. De er frustrerte og slitne, med god grunn, sier Labetubun.

I tillegg til den humanitære situasjonen i og rundt Mosul, er det også matmange flere andre steder i Irak. Totalt jobber Norsk Folkehjelp i seks provinser sammen med seks partnerorganisasjoner som deler ut matkuponger.

Vil du støtte Norsk Folkehjelps arbeid i Irak? Send FLUKT til 2160 og gi 200 kroner, eller les mer her.

28.02.2017