Hjem Nyheter Nyhetsarkiv 2017 Her dumper Robertson pensjonerte arbeidere

Her dumper Robertson pensjonerte arbeidere

Husene i Nkqubela, Robertson, hvor noen vinarbeidere hevder de har blitt dumpet. Foto: Ashraf Hendricks/GroundUp

Det sør-afrikanske magasinet GroundUp har i en artikkel avslørt hvordan vinprodusenter og lokale politikere samarbeider for å kaste ut uønskede arbeidere og dumpe dem i uegnede boliger i en nærliggende township.

I 2016 ble Apollis Lodewyk (63) ble kastet ut av hjemmet sitt på vinfarmen Robertson etter 32 års tjeneste for vinprodusenten. Grunnen var at arbeidsgiveren ikke ville ha han boende på farmen fordi han ville pensjonere seg.

Lodewyk og hans rullestolbundne samboer fikk tildelt et skjørt lite hus i bakgården til søsteren til en lokalpolitiker som heter Malgas. Huset, som ligger i Nkqubela township rett utenfor Robertson, er trekkfullt og ikke egnet som bolig for eldre mennesker. De betaler ikke husleie, men må betale 500 Rand i måneden til lokalpolitikerens søster for vann og strøm. I henhold til lovgivningen for leieboere i Sør-Afrika er det ulovlig å kaste ut beboere som har hatt tilhold i et hus i mer enn 10 år, eller er over 60 år. Det er heller ikke lov til å kaste ut arbeidere som ikke lenger kan jobbe på grunn av skader eller dårlig helse.

I et tilsvarende hus rett ved jernbaneskinnene i Nkqubela bor 48 år gamle Samuel Windvogel. Han bor på ett rom med kone og fire barn. Samuel forteller at han ble kastet ut fra farmen der han ble født fordi han deltok på et møte i fagforeningen. Farmeren, Lieb Swiegers, benekter dette og sier at Windvogel hadde jobbet på farmen siden 1994 og at han ble avskjediget på grunn av fravær. Windvogels nabo er lokalpolitikeren Malgas og Windvogel måtte betale for strøm og vann til han. Men kostnaden på 500 Rand i måneden, og ofte mer, var for mye for han å klare, så han har koblet seg av strømnettet og går langt hver dag for å hente vann. Huset har heller ikke toalett.

Lokalpolitikeren Malgas benekter overfor GroundUp at han har vært involvert i utkastelsene til Lodewyk og Windvogel.  – Folk trenger et sted å bo, sier han. – Hvis de kommer til meg å ber om et sted å bo så gir jeg det til dem og det er det som har skjedd her. Det er slik uformelle bosettinger oppstår, sier han før han truer journalistene med å tilkalle politiet.

To lokale representanter for ANC forteller at de anmeldte bosettingen ved jernbaneskinnene til kommunestyret i januar, men at ingenting har skjedd. De hevder at beboerne der er kastet ut fra omkringliggende farmer og flyttet dit i et samarbeid mellom Malgas og farmerne.

Les den opprinnelige saken på nett her: http://www.groundup.org.za/article/robertsons-dumping-ground-farm-workers/

12.07.2017