Hjem Nyheter Nyhetsarkiv 2017 Slumaktivister trues og drepes i Sør-Afrika

Slumaktivister trues og drepes i Sør-Afrika

Søndag 26. mars ble en mann skutt i ryggen i en av Durbans forsteder, Bhambayi. Han kjemper nå for livet på sykehus. Han ble skutt av en lokal gangster i følge med en bydelspolitiker fra ANC som lenge har truet aktivister som engasjerer seg i slumbeboernes bevegelse Abahlali.

Til tross for forhandlinger og løfter fra myndighetene om utvikling og utbedring av boliger for de mange tusen fattige i Sør-Afrika som fremdeles bor i slumbebyggelse, er korrupsjonen fremdeles utbredt. Slumbeboerne er stadig utsatt for utkastelser, trusler og drapsforsøk fra lokalpolitikere som allierer seg med gangstere.

Det var Banele Nyamela som ble skutt på et lokalt Abahlalimøte søndag kveld. Tilstanden hans er usikker, han venter på operasjon for å fjerne kula.

 Abahlali skriver i en pressemelding at de tror at kula egentlig var ment for Blessing Nyuswa, som er tillitsvalgt for organisasjonens lokalkontor i Bhambayi. Hun har mottatt drapstrusler over lengere tid fordi hun krever at myndighetene skal ta ansvar for at de dårlige boforholdene blir forbedret og at det må bli en slutt på korrupsjon og straffefrihet for politikere og andre som beriker seg på boligprosjekter som skulle vært tiltenkt slumboerne.

Abahlali skriver videre at dersom myndighetene tar forhandlingene om bedre boforhold alvorlig og ønsker å holde løftene sine må de instruere lokalpolitikerne om å involvere Abahlali også lokalt i bydelene og ikke behandle dem som en fiende som de kan true og drepe uten å bli stilt til ansvar. De skriver videre at dersom Blessing Nyuswa skulle bli utsatt for skade vil de stille ANC direkte til ansvar.

Videoen viser Blessing Nyuswa som snakker om sitt arbeid med Norsk Folkehjelp

 

 
30.03.2017 | Torunn Aaslund