Hjem Nyheter Nyhetsarkiv 2018 – En lettelse når eksplosivene forsvinner

– En lettelse når eksplosivene forsvinner

Ho Thi Mo med en av barna på fanget. 

Quang Tri, Vietnam: Norsk Folkehjelp fjerner eksplosive rester fra krig.

Text og photo: Hien Xuan Ngo/NPA Vietnam

– Det er en lettelse når eksplosivene forsvinner, sier Ho Thi Mo til Norsk Folkehjelps utsendte. Den 30 år gamle tobarnsmoren er nå vitne til minerydder-teamenes arbeid. De står på for å gjøre den lille landsbyen hennes fri for eksplosiver.  

243 NPA intervention in Dakrong relieved minority folk 11042018 (01)

Traditional Bru-Van Kieu stilt house and surroundings

Mo tilhører den etniske minoriteten Bru-Van Kieu. Det er nå seks år siden hun giftet seg og flyttet til den lille landsbyen Ke som ligger ikke langt fra Ho Chi Minh Road. De fleste som bor her er bønder, men landskapet gjør det ikke enkelt for dem.

- Mennene våre må krysse elven for å finne land i jungelen som vi kan dyrke. Mange kommer over bomber fra krigen, forteller hun. 

I mars 2018 sendte Norsk Folkehjelp to team til Ke Village for å gjøre tekniske undersøkelser. I forkant av dette hadde Folkehjelpa mottatt en nødtelefon fra en av innbyggerne og bistått med å fjerne klaseammunisjon i det samme området. Så langt har teamet undersøkt 340,000 kvadratmeter med land og trygt fjernet 29 eksplosive rester fra krigen. 

Etter Vietnam-krigen og konflikter med Kina og Kambodsja på 1970-tallet er Vietnam tungt belastet med eksplosive rester etter krig, og er det landet i verden som har det største problemet med blindgjengere etter klasebomber. USA slapp 413 130 tonn klaseammunisjon over Vietnam mellom 1965 og 1973, og rammet 55 provinser og byer. Norsk Folkehjelp har jobbet i Vietnam siden 2007, støttet av Utenriksdepartementet i Norge og det amerikanske utenriksdepartementet. 

14.05.2018 | Hien Xuan Ngo