Hjem Nyheter Nyhetsarkiv 2018 Får støtte til hypotermiløft

Får støtte til hypotermiløft

Norsk Folkehjelp gjør et kompetanse- og utstyrsløft for behandling av nedkjølte pasienter.

- Dette er et viktig prosjekt fordi hypotermi er en problemstilling som berører absolutt alle som trenger vår hjelp. Det arbeidet vi nå setter i gang, skal bidra til å optimalisere behandlingen av en tilstand som er både vanlig og farlig, sier leder i Norsk Folkehjelp Sanitet, Live Kummen. 

Fredag ble det klart at Extrastiftelsen gir støtte til prosjektet som skal gå over to år og har et budsjett på over 1 million kroner.

Fare hele året 

Norsk Folkehjelps mannskaper deltar hvert år på mer enn 300 redningsaksjoner over hele landet, hvor klimaet gjør at hypotermi er en aktuell problemstilling hele året. På sommeren er gjennomsnittstemperaturen i Norge 9,5 grader, og for at en voksen person skal kunne holde normal kroppstemperatur uten muskelarbeid må temperaturen være over 27 grader. 

- Generell nedkjøling, eller hypotermi, er derfor en utfordring ved alle våre oppdrag, uavhengig av årstid, værforhold eller situasjon. Hypotermi vil forverre tilstanden ved både sykdom og skade, og ved svært lav kroppstemperatur vil dette i seg selv forårsake hjertestans, sier Kummen. 

Felles løsninger 

Hypotermi er derfor sentralt i både opplæringen og treningen i alle landets redningsgrupper. 

- Vi skal nå finne gode løsninger for standardutstyr for alle gruppene. Videre må vi øve inn et gitt metodesett slik at alle mannskaper kan håndtere og optimalisere pasientbehandlingen selv under tøffe og stressende forhold. 

I 2017 kom en ny nasjonal retningslinje for behandling av hypoterme pasienter, som skal sikre god behandling fra fjellet og helt inn på sykehuset. 

- Hypotermi er et fagfelt i utvikling. Når det nå finnes mer kunnskap, bedre utstyr og nye retningslinjer ønsker vi en rask oppdatering og implementering i organisasjonen, slik at alle pasienter får like god og oppdatert behandling – uavhengig om de befinner seg i Nordreisa eller på Preikestolen. For disse pasientene kan god og riktig førstehjelp virkelig utgjøre en forskjell på liv og død, sier Kummen. 

18.06.2018 | Ida Kroksæter