Hjem Nyheter Nyhetsarkiv 2018 Norsk Folkehjelp bryter samarbeid med USAID

Norsk Folkehjelp bryter samarbeid med USAID

Matutdeling i Sør-Sudan, mars 2017​

– Dessverre er det umulig for oss å fortsette samarbeidet uten å miste vår uavhengighet, sier generalsekretær Henriette Westhrin.

​​I forbindelse med kontraktsforhandlinger rundt et samarbeid om nødhjelp i Sør-Sudan, ser Norsk Folkehjelp seg nødt til å avbryte samarbeidet med USAID, det amerikanske bistandsdepartementet.

 – Norsk Folkehjelp er en norsk organisasjon og vi følger norske regler. USAID stiller krav i sine regelverk for hvem vi kan samarbeide med og hvordan Norsk Folkehjelp arbeider, også i prosjekter som ikke er støttet av USAID, men for eksempel av norske myndigheter og norske skattebetalere. Det kan vi ikke godta, sier generalsekretær Henriette Westhrin.

Norsk Folkehjelp har uten hell forsøkt å forhandle bort de nevnte kravene. Som en umiddelbar konsekvens må Norsk Folkehjelp trekke seg ut av et konkret nødhjelpsprosjekt i Sør-Sudan som USAID har finansiert.

– Det er fortvilende. 7 millioner sørsudanere er avhengig av nødhjelp for å overleve. De trenger mer, ikke mindre, hjelp. Vi håper at andre vil ta over prosjektet vi nå må trekke oss ut av, og vil jobbe for å kunne øke vår bistand i andre områder av landet, sier Westhrin.

Etterlyser grep fra norske myndigheter

Norsk Folkehjelp vil nå oppfordre norske myndigheter til å ta en mer aktiv rolle for å sikre at norske organisasjoner kan stå fritt til å handle og mene som de vil, uten å bli begrenset av urimelige restriktive krav fra utenlandske donorer.

– Sivilsamfunn verden over blir i økende grad utsatt for begrensninger i muligheten til å handle og ytre seg fritt. Det er en internasjonal trend som vi ikke vil være en del av, men bidra til å bekjempe, sier Westhrin.

Samarbeid mellom Norsk Folkehjelp og USAID har pågått i over 15 år.

– Det har vært et godt samarbeid som vi er stolte av fordi det har gitt gode resultater. Vi vil ikke søke flere samarbeid med USAID før vilkårene for et nytt samarbeid ivaretar vår uavhengighet, sier Westhrin.​

Inngikk forlik i April

I april 2018  inngikk Norsk Folkehjelp et fo​​​rlik med amerikanske myndigheter  etter beskyldninger om brudd på vilkår i en kontrakt med netttopp USAID. Det er tilsvarende vilkår Norsk Folkehjelp nå ikke vil gå med på.

– Vi sa oss uenige i berettigelsen av det amerikanske kravet den gang, ettersom vi mente deres tolkning av det aktuelle vilkåret var urimelig. Likevel inngikk vi forlik i saken for å unngå en kostbar og langvarig rettsprosess. Det viktigste for oss både den gang og nå, er å kunne konsentrere oss om å fortsette arbeidet vårt, med vår integritet som norsk organisasjon i behold, sier Westhrin.

Det amerikanske utenriksdepartementet er en sentral donor for Norsk Folkehjelp sitt arbeid innen eksplosivrydding. Det samarbeidet fortsetter og har ikke de samme begrensende kontraktsvilkårene heftet ved seg.

Matutdeling i Sør-Sudan, mars 2017​

24.08.2018