Hjem Nyheter Nyhetsarkiv 2019 Bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Colombia

Bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Colombia

Organisasjonene i Colombiaforum har på bakgrunn av nye angrep på aktivister og ledere i sosiale bevegelser sendt et brev til norsk UD der de uttrykker stor bekymring for den alvorlige menneskerettighetssituasjon i Colombia, spesielt for landets sosiale ledere.

Colombias Ombudsmann (Defensoría del Pueblo) har registrert 972 alvorlige trusler mot sosiale ledere mellom mars 2018 og februar 2019 - en økning på 47% fra tilsvarende periode året før. Colombianske myndigheter ble varslet i forkant om alvorlige drapstrusler i 73% av tilfellene hvor truede sosiale ledere har mistet livet. Så langt i år har 25 sosiale ledere blitt drept ifølge Ombudsmannen

Lørdag 4. mai i Santander de Quilichao, Nord-Cauca, åpnet en væpnet gruppe ild mot miljø- og menneskerettighetsforkjemperen Francia Marquez og andre ledere og medlemmer på møtet til lokalsamfunnsstyret Aconc (Asociación de Consejos Comunitarios del Norte del Cauca) og PCN (Proceso de Comunidades Negras).

Etter en 15 minutters skuddutveksling mellom den væpnede gruppen og livvaktene til de sosiale lederne, ble alle deltakerne evakuert med livet i behold.

Tre livvakter ble såret under dette drapsforsøket, som er det siste i en bekymringsfull trend av økende trusler og angrep på grasrotsorganisasjoner og sosiale ledere i Colombia.

Colombiaforums medlemmer opplever at mange av våre partnerorganisasjoner rammes av denne trenden. Francia Marquez besøkte Norge i oktober 2018 som en av hovedappellantene på Globaliseringskonferansen og som innleder på «Sammen for fred i Colombia»-konferansen.

Marquez møtte også den norske utenrikstjenesten under sitt besøk og la vekt på den prekære situasjonen til menneskerettighetsforkjempere i det rurale Colombia som ønsker å se en vellykket helhetlig implementering av fredsavtalen.

Sofía Garzón fra PCN som også ble beskutt, besøkte Norge i 2014. PCN er partner både med Norsk Folkehjelp og SAIH.

De undertegnede organisasjonene har tre krav til norske regjeringen:

  1. Insistere på en reell oppfølging og fortgang i implementeringen av fredsavtalen med FARC, samt gjenopprettelse av fredsforhandlingene med ELN.
  2. Stille seg bak anbefalingene fra FNs siste rapport om menneskerettighetssituasjonen i Colombia, og insistere på at Colombias myndigheter tar i bruk disse anbefalingene.
  3. Støtte lokalsamfunn og grasrotorganisasjoner i deres krav om beskyttelsesstrategier med fokus på forebyggende tiltak og motvirke straffrihet gjennom uavhengige etterforskninger for å bedre takle de strukturelle årsakene som genererer risiko.

 

15.05.2019