Hjem Nyheter Nyhetsarkiv 2019 Drap på urfolksledere i Colombia

Drap på urfolksledere i Colombia

Foto: ONIC

I den senere tid har flere urfolksledere blitt drept i Colombia, blant annet ble fem representanter for Nasa-folket i Norte del Cauca drept 29. oktober av FARC-dissidenter tilknyttet narkotrafikk.

President Duque har fordømt drapene, men ledelsen i den nasjonale urfolksorganisasjonen ONIC anklager Duque for å være ansvarlig for situasjonen på grunn av den manglende implementering av fredsavtalen generelt og urfolkskapitlet spesielt - og fordi det under hans politiske ledelse er en stadig økende voldsspiral som myndighetene ikke gjør nok for å stoppe.

Den 2. november holdt Norsk Folkehjelps partnerorganisasjon ONIC en pressekonferanse i Bogota. Der varslet de en nasjonal mobilisering mot forfølgelsen av sosiale ledere og krever at den colombianske staten oppfyller fredsavtalen. Under pressekonferansen annonserte de en nasjonal streik 21. november, ba om et ekstraordinært besøk til Colombia fra FNs spesialrapportør for urfolks rettigheter og Den interamerikanske Menneskerettskommisjonen og krevde forsvarsministerens avgang. ONICs leder, Luis Fernando Arias, sa at de «oppfordrer hele det colombianske samfunnet til å reise oss i forsvar for livet, rettighetene og territoriene fra og med 8. november». 

Lenken under oppsummerer ONICs pressekonferanse i Bogota på lørdag. https://www.onic.org.co/comunicados-onic/3491-consejero-mayor-luis-fernando-arias-se-dirige-a-la-opinion-publica

Forsvarsminister Guillermo Botero trakk seg 7. november etter beskyldninger om at han skal ha holdt tilbake opplysninger om at barn ble drept da landets militære bombet en leir tilhørende opprørsgruppen FARC. I alt sju barn i alderen 12–17 år ble drept under angrepet.

08.11.2019