Hjem Nyheter Nyhetsarkiv 2019 Oljefondet fortsetter å investere i atomvåpen

Oljefondet fortsetter å investere i atomvåpen

Mens norske finansinstitusjoner snur ryggen til atomvåpenindustrien, pøser Oljefondet fortsatt offentlige sparekroner inn i masseødeleggelsesvåpen.

Det viser rapporten Don't Bank on the Bomb om investeringer i atomvåpenindustrien, som ble lansert av Pax og ICAN i går. I årets rapport fremkommer det at norske investeringer har blitt redusert med rundt en fjerdedel det siste året, fra 8,2 mrd. kr i 2018 til 6,3 mrd. kr i 2019.

I år som i fjor viser rapporten at Oljefondet har store investeringer i selskaper som leverer komponenter til India og Frankrikes atomvåpenarsenaler. 6,2 mrd. kr (USD 715 mill.) er fordelt på to selskaper: Larsen & Toubro, som utvikler et oppskytingssystem for det indiske atomvåpenarsenalet, og Thales, som er involvert i Frankrikes modernisering av atomvåpen. Også DNB og KLP har beholdt noen mindre aksjeposter i de to selskapene. Dette på tross av at begge har en policy mot investeringer i atomvåpen.

- Generelt er det veldig mye som går i riktig retning her til lands, og de aller fleste norske finansinstitusjoner har innsett at å investere i atomvåpen er å investere massedrap. Samtidig er vi skuffet over at Oljefondet ikke tok fjorårets oppfordring om å bli fullstendig atomvåpen-frie, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Henriette Westhrin.

- Atomvåpen er masseødeleggelsesvåpen som lages for å drepe millioner av sivile på sekunder, og risikoen for bruk av atomvåpen er større enn under den kalde krigen. Ingen bør ha sparepenger plassert i et masseødeleggelsesvåpen, sier Westhrin.

Norsk Folkehjelp er representert ved Grethe Østern i den internasjonale styringsgruppen til ICAN, som utgir rapporten. Organisasjonen vant fredsprisen for sitt arbeid for et internasjonalt FN-forbud mot atomvåpen i 2007.

07.06.2019 | Ingebjørg Sørenes