Hjem Nyheter Nyhetsarkiv 2019 Prins Harry i sin mors fotspor i Angola

Prins Harry i sin mors fotspor i Angola

Norsk Folkehjelp og prinsesse Diana rundt lunsjbordet i Sarajevo i juli, 1997. Assisterende generalsekretær i Norsk Folkehjelp Per Nergaard til høyre. Foto: Ivar Christiansen.

Norsk Folkehjelp driver minerydding i partnerskap med to britiske mineryddingsoperatører i Angola. Fredag får prosjektet celebert besøk av prins Harry, som i likhet med sin avdøde mor har engasjert seg i kampen for en minefri verden.

Mandag denne uka tok prins Harry, hertuginne Meghan og deres fire måneder gamle sønn Archie fatt på sin reise i det sørlige Afrika. På fredag besøker prins Harry Huambo, stedet i Angola hvor prinsesse Diana vandret gjennom et aktivt minefelt og møtte mineofre i januar 1997. Samme år og bare uker før sin død, besøkte Diana Norsk Folkehjelps minefelt i Bosnia.

Minerydding Angola

Norsk Folkehjelp har ryddet miner i Angola siden 1995. Her er en minerydder i aksjon i Malanje-provinsen høsten 2017.

- Da prinsesse Diana besøkte oss i Bosnia, inviterte vi henne til å delta på den diplomatiske konferansen for å forby landminer, som skulle finne sted i Oslo i september. Dessverre viser historien at hun aldri fikk anledning til å delta, men hennes genuine engasjement var utvilsomt med på å løfte landmineproblematikken og et viktig bidrag i prosessen med å få på plass landmineforbudet, sier assisterende generalsekretær og mangeårig leder av minearbeidet i Norsk Folkehjelp, Per Nergaard, som er i Angola i forbindelse med prins Harrys besøk.

I Bosnia fikk Nergaard tilbragt tid på tomannshånd med prinsesse Diana. Han ble imponert over hennes oppriktige engasjement for minesaken.

– Vi hadde var et veldig positivt møte, og det var helt tydelig at dette ikke bare var en prinsesse som var ute etter å finne noe sosialt å smykke seg med.

I 2017 annonserte prins Harry at han ønsket å videreføre prinsesse Dianas engasjement for landminer og deres ofre. Han er ambassadør for kampanjen Landminefree2025, hvor Norsk Folkehjelp deltar sammen med flere andre globale nedrustningsaktører. Kampanjen ble opprinnelig startet av britiske The HALO Trust og Mines Advisory Group (MAG), som er Norsk Folkehjelps partnerorganisasjoner i Angola.

I dag er Huambo-provinsen nesten minefri, og stedet Diana besøkte har utviklet seg til et aktivt lokalsamfunn med skoler og næringsliv. Men nær fire tiår med intern konflikt har satt sine spor, og 17 år etter krigens slutt er Angola fortsatt et av verdens mest minebefengte land. Nær halvparten av befolkningen livnærer seg av eget landbruk, men store deler av landet er ubrukelig som følge av alle landminene og blindgjengerne som ligger i bakken.

Siden oppstarten i 1995 har Norsk Folkehjelp vært en av de viktigste internasjonale mineryddingsaktørene i Angola. Organisasjonen har hatt operasjoner i nesten alle provinser, og jobbet mye med å kapasitetsbygge myndighetene slik at de kan håndtere mineproblematikken på en god måte. I dag driver Norsk Folkehjelp minerydding i Uige-provinsen med støtte fra britiske og norske myndigheter.

- Vi har ryddet titusenvis av eksplosiver i Angola, men situasjonen er fortsatt kritisk. Landet har tidsfrist til 2025 med å bli erklært minefritt og vi jobber på spreng, men pengestøtten til minerydding i Angola har blitt vesentlig kuttet de siste årene. Vi er derfor svært takknemlige for at prins Harry har valgt å komme på besøk, og håper dette kan bidra til å sette Angola på kartet igjen, sier Nergaard.

25.09.2019 | Ingebjørg Sørenes