Hjem Nyheter Nyhetsarkiv 2019 - Vi er helt avhengig av å de frivillige for å utføre oppdragene våre

- Vi er helt avhengig av å de frivillige for å utføre oppdragene våre

Norsk Folkehjelp Moelv og Omegn viser fram utstyret som kreves for en leteaksjon. Foto: Jonas Vikran Hagen

Lensmann Jørn Arild Flatha hadde et klart budskap til de 90 som møtte opp da Norsk Folkehjelp Moelv og Omegn inviterte til beredskapskveld på kulturhuset i Moelv.

- Politiet er og blir avhengig av de frivillige organisasjonene for å utføre de oppdragene som vi skal håndtere, spesielt innen redningsoppdrag der er de en stor og viktig aktør, sier Flatha.

- Vi får meldinger om folk som er gått seg bort i fjellet, i skogen eller andre steder. En blåbærplukker, eldre, demente, psykisk syke, barn og skiløpere. Da stiller frivillige opp for å redde liv, sier han.

Lensmannen trakk fram en aksjon han husker godt:

- Det var nyttårsaften for et drøyt år siden. Vi trykte på den store knappen da en kvinne, Janne Jemtland, ble meldt savnet i Brumunddal. Det var på ettermiddagen, og vi trengte folk til å lete. Jeg sjekket loggen i dag, og Folkehjelpa stilte umiddelbart med 8-9 personer. Alle har planer på nyttårsaften, og det sier litt om frivilligheten når man slipper det man har i hendene og stiller opp for samfunnet, sier Flatha.

- Viktig for kommunen

Varaordfører Geir Roger Borgedal var også til stede og fikk demonstrert hva som skjer når alarmen går hos de frivillige og hvordan de er utstyrt når de rykker ut.

- Nå ble jeg nesten litt målløs, sier han, før han forteller om hvor viktig frivilligheten generelt er for Ringsaker kommune.

- Den er avgjørende for veksten og utviklingen i kommunen vår. Vi kan bli bedre på å synliggjøre den, og det er viktig for å rekruttere flere, sier han.

- Av all frivilligheten er det noen vi sjelden ser, og det er de med grønne og røde kors på seg, som er helt nødvendig på arrangementer hvis det skulle skje en ulykke eller noen skulle bli syke, sier han.

Fikk hjelp på fjellet

En som har opplevd hvor viktig tilstedeværelsen til Norsk Folkehjelp er, er Geir Bjerke som har hytte på Gammelskolla. Gjennom hele vintersesongen bemanner folkehjelpa hytta si på Øvre Åsta Bru og sørger for beredskapen ved hyttefeltet på Gammelskolla.

- Jeg var utsatt for en hendelse i påska 2015. Jeg var sliten og armene fungerte ikke. Jeg hadde fått et hjerteinfarkt. Jeg oppsøkte folkehjelpa og fikk den hjelpen jeg trengte mens jeg ventet på ambulansen som var en time unna. Det gikk bra, men det er mye takket være folkehjelpa og at de var i nærheten, sier han.

31.01.2019 | Ida Kroksæter